Olvasási idő: 5 perc

A futás, ultramaratonok és hihetetlennek tűnő kihívások világába vezette el hallgatóságát Lubics Szilvia ultrafutó a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi előadásain. A fogorvos-sportoló Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Kolozsváron találkozott az érdeklődőkkel június elején. A teltházas nyilvános előadások mellett a sportkedvelők, mozogni vágyók közös szaladáson is részt vehettek a meghívottal.

Milyen motiváció hajt egy háromgyermekes fogorvost a világ legnehezebb ultrafutóversenyeire? Hogyan egyeztethető össze a kemény versenyek világa a gyermekneveléssel és a hivatással? – tevődött fel a kérdés sokakban Lubics Szilvia történeteinek hallatán. A futónő elmondta, dobogós helyezései mellett hatalmas örömöt okoz számára, ha más embereket is motiválni tud abban, hogy elérjék a maguk elé kitűzött célokat – ezért is mesélt élményeiről és a kihívásokkal való szembenézésről erdélyi előadásain. Tapasztalatairól két könyve jelent meg: Másfél nap az élet (2017), amelyből több mint tízezer példány kelt el és A homokdűnén túl (2020).

Lubics Szilvia már iskolás korában tudta, hogy fogorvos szeretne lenni, tanárainak pedig már akkor feltűnt a hatalmas akaratereje. A futás véletlenszerűen jelent meg az életében, 2003-ban kezdte el, 2014-ben pedig már a világ harmadik legjobb ultrafutójának választották. Az elmúlt 17 évben több mint 100 ultrafutóversenyt teljesített sikeresen, többek között tűzforró sivatagokban, sőt az Antarktiszon is. A versenyek között kiemelkedő eredményei az Antarktisz Ultra (197 km), a Spartathlon (246 km), az UltraBalaton (212 km), az UltraMilano-Sanremo (286 km), a L'Ultra Marin (177 km), a Keys 100 (161 km), a Namib Race (254 km), a Moab 240 (483 km), ahol dobogón végzett, emellett a Badwater Ultramarathon (217 km) és Atacama-crossing (250 km) versenyeken negyedik helyen ért a célba.

A terepfutásokon több ezer méteres szintkülönbségekkel kell megbirkózni, kevés alvással, mostoha időjárási körülményekkel kell szembenézni, miközben mentális és fizikai állapotára, hidratáltságra, kimerülésre, sérülésekre is odafigyel a versenyző. A több száz kilométeres távokon akár hallucinációk is jelentkezhetnek az alváshiány miatt, de Lubics Szilvia elárulta, csupán napi 30 perc alvással zajlanak ezek a versenyek. A Spartathlonon például Athéntól Spártáig (246 km) kell elszaladni legtöbb 36 óra alatt. Évek telnek el, hogy egyáltalán nevezhessen egy futó erre a versenyre, és a háromszáz jelentkező közük kb. kétharmada fejezi be a versenyt. Lubics Szilvia ezzel kapcsolatban a mentális felkészülésről is beszélt: sokszor érezte azt, hogy a verseny embertelen, nem éri sosem, de szabad szem elől téveszteni a célt, és a nehézségek között is arra kell koncentrálni, hogy miért van ott az ember. A futónő elárulta, a konyhája falára kitette a verseny térképét, eltervezte, hogy hány órakor érkezik a különböző helyszínekre, hol fog felkelni és lemenni a nap, sőt biztató üzeneteket is odaírt magának a helyszínek mellé. „Aki tovább megy, fantasztikus dolgokat fog megtapasztalni: hogy fel lehet állni, ki lehet lépni a nehézségekből, és mindig lesz jobb” – mondta el Lubics Szilvia, hozzátéve, hogy az ultrafutás legnagyobb vonzereje éppen az, hogy az ember megtapasztalja, mennyire erős.

Kiemelt teljesítményei között emlegette a kaliforniai Halál-völgyben zajló 217 km-s Badwatert, ahol nappal 55 fok fölé is emelkedik a hőmérséklet, az aszfalt pedig 90 fokos. Mivel fontos volt az adatgyűjtés, hogy ilyen extrém körülmények között hogyan reagál a teste, felkészülésként szaunában szaladt a verseny előtt. Szintén különleges élmény volt a hatnapos sivatagi verseny, ahol teljesen kiszakad a futó a hétköznapi világból, hiszen elszigetelten, telefon, térerő, áram nélkül él egy hétig, csak versenytársaival találkozik, és alkalmazkodnia kell a sivatagi körülményekhez. „Pár nap után érzed, hogy ebben az elszigetelt világban elkezdesz élni” – mesélte Lubics Szilvia. Ennél extrémebbnek már csak az Antarktiszon való futás hangzik, ahol szintén meglett a magyar győzelem.

A futónő elmondta, az ultrafutás megtanította a hatékony problémakezelésre: nem panaszkodunk, nem sajnáljuk magunkat, mindig a következő lépésre figyelünk, és továbbmegyünk. A fogorvosi munkája mellett ma edzőként is tevékenykedik, illetve három felnőtt fiú büszke édesanyja. Rámutatott, a szenvedélye, a munkája és az anyaság hármasában szigorú időbeosztást, kitartást és fegyelmet tanult. Azt kívánta az előadáson résztvevőknek is, hogy merjék bevállalni szenvedélyeiket a mindennapok teendők mellett, hiszen ha kitartóan küzdünk a célokért, az elvezethet a határtalan boldogsághoz.