Olvasási idő: 3 perc

Nagy sikerrel zajlott le a március 9-én megrendezett régiós KP szombat Székelyudvarhelyen. A szombati képzés témája a vadállatok és védett területek kiemelt szerepe volt a mindennapjainkban.

A képzési napról Zsidó Tímea, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium 11. osztályos tanulójának, az MCC Középiskolás Program diákjának beszámolóját olvashatjuk:

A napot egy izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel kezdtük Fák, virágok, csodabogarak és mi címmel, amelyben Imecs István, Vizauer Csaba és Demeter László osztották meg tapasztalataikat arról, hogy miként váltak természetvédőkké. Beszéltek arról, hogy mennyire fontos az emberközeli természetvédelem és a kommunikáció más szakmák és a természetvédők között. Felhívták a figyelmet arra, hogy az embernek a természetben a helye, ezért az együttélésre kell törekedni, és hogy mindenki tud tenni ezért. A beszélgetést dr. Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója moderálta.

Egy rövid szünet után Borka Levente Az élet mentői: állatmentés és rehabilitáció című előadását hallgattuk meg. Bemutatta az állatok mentésének és ellátásának folyamatait, és a preventív szempontokra is hangsúlyt fektetett, hogy mit is tehet a hétköznapi ember egy sebesült vadállat megmentésének érdekében. A bemutató végén Miholcsa Andrea, a Milvus Csoport képviselője beszélt ezeknek az állatoknak a rehabilitációs folyamatáról és a szervezet céljáról.

A délutáni workshopokra három csoportra oszlott a társaság. Én Domokos Csaba és Miholcsa Andrea bemutatójára jelentkeztem. A workshop elején elmagyarázták a különbséget a környezet- és természetvédelem között, majd részletesebben kitértek a fajvédelemre. Domokos Csaba, aki a medvék védésére specializálódott, kibontotta nekünk a faj számára veszélyeztető tényezőket, a védők célkitűzéseit és módszereiket.

A másik választható workshopon Csonta László, a Zöld Székelyföld Egyesület képviselője egy interaktív kvízzel készült, amelyben párosítottuk állatfajok nyomait és árulkodó jeleit, amelyeket a környezetben hagynak maguk után, emellett a növényvilággal is ismerkedhettünk fákról, termésekről szóló feladatlapok segítségével.

A harmadik helyszínen Dezső László Az ember és a medve: távolság és tisztelet címmel tartott foglalkozást. A résztvevő diákok megnézték Dezső László medvékről szóló filmjét, ledöntötték a medvékről szóló tévhiteket, sztereotípiákat, majd közösen beszélgettek a helyi medveproblémákról.

A KP szombatot egy csoportképpel zártuk, majd búcsút vettünk egymástól. Összességében a rendezvény teret adott nekünk, fiataloknak, hogy egymással időt töltve megismerjük a minket körülvevő világot, és felhívta a figyelmünket az állatok különlegességére, törékenységére és fontosságára, okot adva és ösztönözve minket, hogy jobban odafigyeljünk, vigyázzunk rájuk a mindennapokban.