Olvasási idő: 3 perc

Boris Kálnoky újságíró, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Média Iskolájának vezetője megható történeteket osztott meg a hallgatósággal a Sepsi Tabakó Fesztiválon arról, hogy mit jelent számára a haza, hol érzi magát igazán otthon. A meghívottal Balázs Botond, az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának hallgatója beszélgetett.

A grófi család leszármazottja Németországban született. Nem sokkal később Amerikába költöztek családjával, majd visszatértek szülőföldjére, emellett Hollandiában és Dél-Franciaországban is éltek. A számos költözés folyamatos nyelvtanulást, ismerkedést, kihívást jelentett számára. Ennek köszönhetően megtanult alkalmazkodni a környezetéhez, de mindig hiányzott neki, hogy tudja, hova tartozik.

Az élete a rendszerváltás után változott meg, akkortól kezdett erősebben dolgozni benne a családi háttér és az erdélyi gyökerekhez való kötődés. Boris Kálnoky felidézte azt is, hogy mennyire befolyásolják az ember életét a születése előtti történések. A Kálnoky családnak nagyon jó hírneve volt, többek között azért is, mert gondoskodtak a szegényekről, érzékenyen kezelték a társadalmi problémákat. Amikor a család visszatért Kőröspatakra, az ottani emberek nagyon kedvesen fogadták őket, amit szerinte a nagyszüleinek köszönhet.

Hogyan került a család arra a döntésre, hogy felkutatja gyökereit? Milyen volt az első erdélyi hazatérés? Szülei elváltak, testvére, Tibor ennek hatására elkezdett érdeklődni a család többi tagja iránt. Rájött, hogy gyógyír lehet számára, ha felkutatja a rokonokat. Tibor 1987-ben szülinapi ajándékként azt kérte édesapjától, hogy látogassák meg a régi kastélyt. Amikor megnézték a helyi templomot, összegyűlt a falu népe, mivel megtudták, hogy a Kálnoky család leszármazottjai vannak a településen. Ennek a látogatásnak sorsdöntő hatása volt az egész családra nézve. Ekkor indult el az öccsében az az érzés, hogy ide kell jönnie, és itt kell majd élnie a családjával.

Boris Kálnoky, amikor először találkozott a székelyföldi világgal, érezte, hogy hazatalált. Sok nyelvet beszél, de számára édesanyja nyelve, a német jelenti az anyanyelvet. Végezetül arra a kérdésre, hogy székelynek, sziléziainak, németnek vagy franciának vallja magát, úgy felelt, hogy ő Boris Kálnokynak tartja magát.

Az esemény Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Komitátusz Egyesület, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), valamint a VIBE Fesztivál társzervezésének köszönhetően jött létre.