La următoarea discuție organizată de MCC invitații noștri vor discuta despre efectele rețelelor de socializare asupra minților noastre, influența prezenței zilnice în rețea asupra copiilor și tinerilor și ce putem face pentru a lupta cu asaltul virtualului asupra realității.

La nivel mondial, timpul mediu pe care oamenii petrec zilnic în rețelele de socializare a crescut în 2023 la două ore și jumătate. În ceea ce privește România, peste 90% dintre noi petrecem cel puțin o oră pe zi în social media. Dar, atenție, jumătate dintre cetățenii români sunt conectați minimum trei ore pe zi. 

Categoria cea mai influențată de aceste rețele este, fără îndoială, cea a copiilor și adolescenților. Dintr-un motiv foarte simplu, și anume: personalitatea lor nu este constituită încă. Identitatea lor este în formare, aceștia sunt anii în care ei își aleg valorile și credințele, și de aceea este obligatoriu să înțelegem ce se întâmplă în relația lor cu rețelele de socializare.

Mihnea Măruță este jurnalist și a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității Babeș-Bolyai. A lucrat în presă mai bine de 20 de ani – timp în care a fost, printre altele, redactor-șef al ziarelor Cotidianul, Adevărul și al publicației PressOne.ro. În 2023 a publicat la Editura Humanitas volumul „Identitatea virtuală. Cum și de ce ne transformă rețelele de socializare”, care este o versiune multimedia a tezei sale de doctorat în filosofie. În prezent predă cursul de Filosofia Comunicării la Departamentul de Jurnalism al Universității Babeș-Bolyai. 

Partenerul lui de discuție este Dimény Áron, actor de film și teatru, cunoscut pentru rolurile din pelicule premiate precum Elfogy a levegő (Without air, 2023), Libertate (2023), Undeva la Palilula (2012), A vizsga (Examenul, 2011) sau Sorstalanság (Fără destin, 2005). Este angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, unde și-a lăsat amprenta printr-o serie de interpretări remarcabile sub îndrumarea unor regizori de renume, printre care Silviu Purcărete, Robert Woodruff, Gábor Tompa, Dragoș Galgoțiu, Mihai Măniuțiu, András Urbán și David Zinder.

ÎNREGISTRARE

Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.