Roșia Montană s-a dovedit a fi subiectul public care a mobilizat cel mai mult societatea civilă românească pe o temă de mediu, servind drept preludiu la reacțiile actuale ale societății civile românești și venind ca un răspuns natural la mișcările sociale globale din acea perioadă. Protestele de stradă de atunci au cristalizat o societate civilă activă și, în consecință, o clasă politică tot mai atentă la temele de mediu.

Cine a câștigat la Washington și ce reprezintă acest triumf? În ce mod poate fi cazul Roșia Montană un exemplu de urmat pentru societate? Cine a câștigat la Washington și ce reprezintă acest triumf? În ce mod poate fi cazul Roșia Montană un exemplu de urmat pentru societate?
Invitații noștri, fiecare cu rolul său vital în această saga, vor împărtăși experiențele personale, obstacolele întâmpinate și, cel mai important, momentele de răscruce care au condus la victoria finală.

Dr. Liviu-Marius Harosa a reprezentat pro bono, timp de aproape 20 de ani, asociațiile localnicilor din Roșia Montană și alte ONG-uri în procesele privind suspendarea și anularea actelor administrative emise de autoritățile publice locale și centrale în favoarea investitorului RMGC. Totodată, a făcut parte din echipa internațională de avocați care a depus trei amicus curiae pentru ONG-urile enumerate mai sus în litigiul arbitral aflat pe rolul ICSID Washington între Gabriel Resources Ltd și statul român. În prezent, este cadru didactic al Facultății de Drept la Universitatea Babeș-Bolyai. El va aduce în prim-plan complexitatea juridică a cazului și strategiile care au pavat drumul spre succes. 

Korodi Attila a fost ministru al mediului în 2007-2008, 2012 și 2014, în prezent este primarul municipiului Miercurea Ciuc. El a fost cel care a suspendat procesul de autorizare al proiectului Roșia Montană, decizie pentru care a fost dat în judecată de Roșia Montană Gold Corporation în 2008 pentru daune de aproape un milion de euro.  La începutul lunii martie, compania a pierdut procesul împotriva statului român și al fostului ministru. La evenimentul din 11 aprilie, el va vorbi despre anii trecuți, despre suspendarea evaluării impactului asupra mediului, despre efectul implicării civice, cât și despre presiunile întâmpinate în sfera politică.

Tică Darie a studiat design multimedia în Danemarca și a venit în 2012 și 2013 de două ori pe bicicletă din Copenhaga la Roșia Montană în semn de protest la proiectul de distrugere a localității. Locuiește deja de 10 ani în sat, are doi copii, iar acum se pregătește să candideze a 3-a oară pentru a deveni primarul localității. A creat o afacere socială, Made in Roșia Montană care produce haine din lână merinos în propriul atelier de croitorie din sat, dar și articole vestimentare tricotate manual de către doamne din localitate. Produsele se vând internațional online, dar și în magazine fizice din Roșia Montană și Cluj-Napoca. Prin experiența sa unică, Tică va vorbi despre puterea comunității și activismul civic care au transformat un protest local într-o mișcare națională.

Moderatoarea discuției va fi Bianca Felseghi, de 20 de ani jurnalistă de presă scrisă, senior editor al publicației PressOne, o platformă independentă de media, fondată la Cluj-Napoca în 2015.

ÎNREGISTRARE

Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.