Importanța stăpânirii limbii române este recunoscută pe scară largă, majoritatea comunității maghiare fiind de acord că "trăind în România, trebuie să învățăm limba oficială a statului". Totuși, acest lucru ridică întrebarea: dacă un stat găzduiește mai multe comunități lingvistice, de ce este doar o singură limbă oficială? Este echitabil ca toți cetățenii să contribuie în mod egal la întreținerea bunurilor publice prin taxe și impozite, dar nu toate limbile să primească aceeași recunoaștere? Putem să ne imaginăm aranjamente mai corecte pentru relațiile noastre lingvistice sau aceste soluții ar duce la costuri nesustenabile?
Invitatul nostru, Dr. Philippe Van Parijs, este unul dintre cei mai importanți experți în justiție lingvistică, oferind perspective provocatoare în fruntea dezbaterii și considerând ascensiunea limbii engleze nu ca o amenințare, ci ca o oportunitate de a promova justiția globală. A studiat filozofie, economie, drept, sociologie și lingvistică la universitățile din Louvain, Oxford, Bielefeld și California (Berkeley). Este doctor în filosofie (Oxford) și în științe sociale (Louvain). Este profesor invitat la Universitățile din Louvain și Leuven și bursier Robert Schuman la Institutul Universitar European. A fost directorul fondator al Catedrei Hoover de Etică Economică și Socială de la Louvain din 1991 până în 2016 și profesor invitat la Universitatea Harvard din 2004 până în 2008 și la Universitatea din Oxford din 2011 până în 2015. Este membru al Academiei Regale de Științe din Belgia, membru al British Academy și doctor honoris causa al Universității Laval (Québec).
Interlocutorul său în acest subiect va fi Dr. András Bethlendi, expert în drepturile lingvistice ale minorităților și avocat dedicat pentru echitate culturală și lingvistică, membru fondator al Musai-Muszáj, o inițiativă care a devenit un simbol al acțiunilor civile de advocacy pentru multilingvism și respect reciproc în Cluj-Napoca. El este directorul activităților academice al MCC și cadru didactic la Universitatea Sapientia.
Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.