Învățarea limbii române este extrem de importantă și utilă în viața copiilor maghiari. Totuși,  sistemul educațional actual, micromediul și stilul de viață al familiilor nu oferă sprijinul adecvat pentru învățarea limbii române. În  afara activităților preșcolare și a orelor de la școală, un copil de etnie maghiară intră rar în contact semnificativ cu limba română. Există multe modalități de a dezvolta abilitățile lingvistice și toate se bazează pe deschidere, curiozitate și experiențe lingvistice pozitive.

În cadrul evenimentului bilingv, român-maghiar, organizat de Mathias Corvinus Collegium invitații vor discuta despre atitudinile lingvistice ale tinerilor maghiari din Transilvania, despre barierele comunicării între cele două comunități și despre provocările pe care le presupune cunoașterea limbii române de către tinerii maghiari.

Speakerii vor încerca să exploreze subiectul din diferite perspective: lingvistică, juridică, pedagogică și culturală, încurajând în același timp un dialog deschis și sincer, care caută posibile soluții la problemele puse în lumină.

Participanți:

Dr. András Bethlendi, expert în drepturile minorităților, directorul activităților academice al MCC, liderul clubului de dezbateri în limba maghiară al MCC și cadru didactic la Universitatea Sapientia.

Cristian-Andrei Ciornea, cadru didactic asociat al Facultății de Drept UBB, la catedra de Drept Constituțional, președintele BBU Debate Society, liderul clubului de dezbateri în limba română al MCC, membru al AGORA Debate.

Karola Kovács, lingvistă, fostă studentă a MCC, a cărei cercetare se concentrează pe atitudinile lingvistice și conștiința juridică în rândul studenților maghiari din Transilvania.

Daniel Rotaru, student la Facultatea de Litere, limba și literatura română, la Universitatea Babeș-Bolyai, student al Programului Universitar MCC.

Moderatoarea discuției va fi Hanna Ugron, project manager în departamentul de activități academice al MCC. Anterior a lucrat în cadrul proiectelor Capitala Europeană a Tineretului Cluj-Napoca și Capitală Europeană a Culturii.

ÎNREGISTRARE

Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.