Această dezbatere își propune să exploreze modul în care cinematografia românească a reflectat și a influențat tranziția de la regimul comunist la democrație. Ne dorim să analizăm rolul filmului ca mărturie a transformărilor sociale, politice și culturale, precum și ca un spațiu al memoriei colective. Cum au fost reprezentate dificultățile sociale, dezamăgirile și noile speranțe în perioada postcomunistă? Vom aborda teme precum dezrădăcinarea, criza identitară, corupția sau libertatea redescoperită. 

Ce provocări și oportunități au întâlnit cineaștii în libertatea de creație dobândită după 1989? Cum au fost influențate stilurile narative și estetice de noile condiții economice și culturale? Ne dorim să abordăm Noul Val al cinematografiei românești, explorând modul în care acest curent artistic a reinterpretat realitățile tranziției și a redefinit limbajul cinematografic, surprinzând contradicțiile sociale, traumele colective și provocările identitare ale unei societăți în schimbare. De asemenea, se va analiza impactul Noului Val asupra imaginii României în peisajul internațional, rolul festivalurilor și al criticii de specialitate în promovarea acestor filme și cum au influențat politicile culturale și așteptările publicului local evoluția cinematografiei. 

Obiectivul principal este de a înțelege cum cinematografia a transformat nu doar modul în care România a fost reprezentată pe ecran, ci și felul în care publicul și-a perceput propria realitate, devenind o oglindă puternică a societății postcomuniste. 

Invitați: 

  • Tudor Giurgiu, membru al Academiei Europene de Film, fondatorul și președintele Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc și al evenimentului său principal, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), inițiator al Premiilor GOPO și membru al juriului la mai multe festivaluri internaționale de film. A produs sau co-produs peste 50 de lungmetraje premiate, iar în perioada 2005-2007 a fost și Președinte-Director General al Televiziunii Române (TVR). A regizat filme premiate la festivaluri internaționale, precum „Legături bolnăvicioase”, „Despre oameni și melci”, „De ce eu?”, „Libertate” etc.  
  • Dr. Bogdan Jitea, doctor în istorie al Universității din București, expert în cadrul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, specialist în istoria cinematografiei, propaganda vizuală în regimurile totalitare și politicile culturale ceaușiste. A fost cercetător în cadrul Arhivei Naționale de Filme, unde a gestionat proiectul realizării Filmografiei filmului documentar vechi și este autor de numeroase studii şi articole de specialitate și de popularizare privind cinematografia comunistă. 
  • Moderator: Cristian Grindean, publicitar, prezentator și moderator la diverse evenimente culturale din Cluj-Napoca. 

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos: 

ÎNREGISTRARE

Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.