Revoluția din 1989 a marcat începutul tranziției României către democrație și libertate. La 35 de ani de la acest moment definitoriu, în contextul anului 2024, marcat de alegeri semnificative, vă invităm la o discuție despre importanța memoriei istorice colective în fortificarea și consolidarea valorilor democratice în societate. Vom explora tema rezilienței intelectuale și a rezistenței culturale în fața regimurilor totalitare, reflectând asupra modului în care memoria istorică și gândirea critică devin bastioane ale libertății. Prin prisma experiențelor poetei Ana Blandiana și reflecțiile profesorului universitar dr. Virgiliu Țârău, vom analiza impactul opresiunii asupra comunităților și felul în care trecutul ne învață să protejăm și să promovăm libertatea în prezent și viitor.
Participanți:
Ana Blandiana (nume literar al Otiliei Valeria Rusan, născută Coman) este autoarea a 16 volume de versuri, 2 volume de nuvele fantastice, 1 roman și 9 volume de eseuri, publicate în limba română începând din 1964, reeditate în ultimii ani în numeroase ediții, si a peste 100 de volume apărute în 28 de limbi. Este laureata a mai multor premii naționale și internaționale (printre care Premiul International Herder 1982, Premiul National de Poezie 1997, Premiul International Vilenica 2002, Premiul International Acerbi 2005, Premiul „Poetul European al Libertății” 2016, Premiul Griffin 2018, Cununa de Aur Struga 2019, Premiul Prințesa de Asturias pentru Litere 2024 etc.), dar și subiectul a trei interdicții de publicare: 1959-1964,1985,1988-1989. După 1990, Ana Blandiana reînființează PEN Clubul Roman, al cărui președinte devine între 1990 și 2004 (apoi președinte de onoare). Este unul dintre inițiatorii Alianței Civice, pe care o conduce între 1991 și 2001. Fondatoare (împreună cu Romulus Rusan) și președinte al Academiei Civice, care realizează, sub egida Consiliu Europei, la Sighet, primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume. Este membră a Academiei de Poezie Stephan Mallarmé Academiei Europene de Poezie și a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO), și cavaler al Legiunii de Onoare.
Prof. Dr. Virgiliu Leon Țârău este profesor universitar, abilitat în istorie contemporană la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, specializat în istoria postbelică a lumii, cu precădere a istoriei comunismului și a tranzițiilor regimurilor politice din Estul Europei în secolul XX. Autor și coordonator a peste 10 volume și a peste 70 studii de specialitate, cu o bogată experiență de cercetare în colective din țară și străinătate, membru în consiliile științifice a peste 10 publicații de specialitate, expert și evaluator în diverse foruri profesionale, inițiator al Școlii de Toamnă Politici Sociale în comunismul românesc, director al Masteratului Istorie, Memorie Oralitate în Secolul XX. din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie UBB.
Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos:
ÎNREGISTRARE
Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.