Libertatea nu înseamnă că putem face orice, oriunde, oricând. Dar atunci ce înseamnă? Vă invităm la un eveniment special din cadrul seriei Transylvania Lectures: o proiecție de film urmată de o discuție în care explorăm dorința universală și atemporală de libertate.
Punctul de plecare este filmul lui Andrei Zincă, „Și atunci, ce e libertatea?”, o poveste despre iubire, supraviețuire și căutarea libertății. Inspirată din evenimente reale petrecute în România comunistă a anilor 1950, povestea se bazează pe romanul „Proiecte de trecut” de Ana Blandiana. Filmul din 2020 a fost premiat la numeroase festivaluri internaționale, inclusiv la Festivalul Internațional de Film Sedona și SeeFest Los Angeles. Povestirea poetică și interpretările remarcabile ale actorilor români invită publicul să reflecteze asupra semnificației libertății în lumea de azi.
După proiecție, vă așteptăm la o discuție incitantă, în care vom analiza cum este înțeleasă ideea de libertate de diferite generații. Regizorul Andrei Zincă și Balázs Kató, student MCC, vor explora rolul responsabilității personale și al contextului istoric în interpretarea libertății.
Andrei Zincă a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) din București și la University of Southern California (USC) din Los Angeles. Înainte de a emigra în 1982, a lucrat ca operator de imagine la opt filme. Debutul său regizoral a avut loc în 1987 cu mini-seria „Rosa de America”, realizată în Peru. Ulterior, a lucrat ca regizor în Statele Unite. În România, a regizat adaptarea locală a serialului E.R. („La Urgență”), care a câștigat numeroase premii. Primul său lungmetraj, „Puzzle pentru un orb”, a fost lansat în 2012. Documentarul său din 2023, „Dacă vrei să știi cine sunt, întreabă-mă cine nu sunt” a fost prezentat la peste 80 de festivaluri și a câștigat 22 de premii.
Balázs Kató este student în cadrul Programului Universitar al MCC. Urmează studii de psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai, precum și relații internaționale și studii europene la Universitatea Sapientia.
Evenimentul se va desfășura în limba engleză. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să vă rezervați locurile pe următoarea pagină:
Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.