Pe măsură ce omenirea generează tot mai multe date digitale, arhivarea acestora pe hard diskuri ridică provocări economice și ecologice. În prezent, o rețea din ce în ce mai mare de centre de stocare a datelor reprezintă deja peste 2% din consumul total de energie electrică în Statele Unite. Stocarea digitală este foarte costisitoare și niciunul dintre dispozitivele pe care le avem nu rezistă cu adevărat în timp. De la floppy-uri la stick-uri USB, fiecare metodă de stocare a datelor devine, în cele din urmă, depășită. Dar dacă am putea găsi o modalitate de a stoca pentru totdeauna toate datele din lume?

În încercarea de a dezvolta metode de stocare mai ieftine și mai durabile, unii oameni de știință au început să experimenteze cu stocarea datelor pe hard diskul original al naturii: ADN-ul. În ultimii ani, mai multe grupuri de cercetare au demonstrat că formele sintetice de ADN pot fi codificate cu texte, imagini sau muzică la fel de ușor precum informațiile biologice. Din câte știm, acesta este cel mai dens dispozitiv de stocare creat vreodată și, de asemenea, unul extrem de fiabil. La urmőtorul eveniment din seria Transylvania Lectures, Dr. Dina Zielinski, bioinformatician, explică știința din spatele acestei soluții, care este capabilă să comprime cantități uriașe de date într-un spațiu extrem de mic.

Dr. Dina Zielinski este o cercetătoare din Statele Unite stabilită la Paris. Biolog molecular prin pregătire, a fost inspirată să studieze bioinformatica pentru a da viață datelor biologice. Și-a finalizat licența în biologie și limba franceză la Universitatea din New York, urmată de un masterat în bioinformatică la Universitatea Paris Cité. A obținut un doctorat în genomică și informatică biomedicală la Harvard Medical School și Universitatea Sorbonne. Între 2019 și 2023 a fost cercetătoare la INSERM (Institutul Național Francez de Sănătate Publică), unde a dezvoltat modele predictive pentru a îmbunătăți diagnosticul în îngrijirea pacienților cu transplanturi. În prezent, conduce departamentul de cercetare și dezvoltare în biologia computațională la WhiteLab Genomics, un startup deep tech care are ca scop reducerea riscurilor și accelerarea dezvoltării medicamentelor genomice. Activitatea sa a fost prezentată în publicații de renume precum The Atlantic, BBC, Forbes, NPR, The Pathologist, The Scientist, STAT, The Wall Street Journal și WIRED, iar discursul său TEDxVienna despre stocarea datelor în ADN a acumulat aproape 2 milioane de vizualizări.

Interlocutorul său la eveniment va fi Ákos Bálint, specialist IT din Târgu Mureș, cu peste 20 de ani de experiență în acest domeniu. A fost unul dintre fondatorii Evoline România, a colaborat cu companii internaționale, iar din 2013 activează ca fondator al APPFORTE, o agenție de dezvoltare de aplicații mobile. Pe lângă industria IT, a lucrat și ca trainer și facilitator de ateliere.

Evenimentul se va desfășura în limba engleză. Intrarea este gratuită. Dacă doriți să participați vă invităm să completați formularul de mai jos: AICI.