Cum modelează și influențează arta memoria socială? Este posibilă reconcilierea libertății de exprimare cu normele sociale și sensibilitatea socială? Ce rol au muzeele în formarea politicilor de memorie și promovarea dialogului social? Aceste întrebări vor fi abordate de experții invitați la următorul eveniment din seria Transylvania Lectures.
Agnieszka Kolek este artistă, curatoare și co-fondatoare a festivalului de artă Passion for Freedom din Londra. Ea esete lidera departamentului de relații culturale în centrul MCC din Bruxelles, iar în trecut a fost director adjunct la Centrul de Artă Contemporană din castelul Ujazdowski în Varșovia.
Prin susținerea artiștilor ale căror expoziții au fost interzise, oferă o platformă pentru voci artistice care au fost anterior tăcute și provoacă persoanele care optează pentru „calea sigură”. Lucrările sale se concentrează pe analiza detaliată a relațiilor umane și explorarea complexităților acestora. În timp ce examinează relațiile individuale la un nivel microscopic, își extinde perspectiva abordând teme precum răspunsul societății la evenimentele politice. De asemenea, acordă o atenție specială înțelegerii fenomenului de „orbire intenționată”. În 2013, Agnieszka Kolek a primit titlul de „Femeia poloneză a anului” în Regatul Unit. În anul următor președintele Poloniei a premiat-o cu Crucea de Merit de Aur.
Interlocutoarea sa în cadrul evenimentului va fi Mara-Victoria Rațiu. Ea este conferențiar universitar în Departamentului de Discipline Teoretice al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Este membră a Consiliului Reprezentativ al ELIA (Liga Europeană a Institutelor de Artă) și membră a Consiliului Științific al MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană din București). Principalele sale interese de cercetare sunt în estetică, practici artistice contemporane și implicațiile lor instituționale și sociopolitice.
Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.