Următoarea prelegere din seria Transylvania Lectures explorează intersecția dintre drept, artă și totalitarism. Accentul va fi pus pe Mussolini și Ceaușescu: cum și-au modelat și controlat cei doi lideri imaginea publică? Participanții vor examina cadrele juridice și instrumentele artistice care au susținut regimurile în secolul trecut, explorând modul în care liderii au folosit cultura vizuală și structurile juridice pentru a consolida puterea, a modela ideologia și a manipula narațiunile istorice.   

Prin analizarea reprezentărilor din memoriale, propagandă și mass-media, discuția va pune în lumină rolul legii și al artei în legitimarea puterii totalitare. O comparație între Italia fascistă și România lui Ceaușescu oferă o perspectivă asupra modului în care regimurile autocratice utilizează structurile culturale și juridice pentru a controla identitatea socială.  

Speakerul invitat este Prof. Dr. Giacomo Pace Gravina, profesor la Facultatea de Drept a Universității din Messina. De asemenea, a predat la universități private de prestigiu, precum LUISS, este autorul unor monografii și a numeroase articole și este membru al mai multor comitete editoriale și științifice. Studiile sale variază de la istoria gândirii juridice și a drepturilor reale la istoria universității și istoria dreptului militar. Este expert în interacțiunile dintre drept și artă și este autorul volumului Lawart. Journal of Law, Art and History.    

Interlocutorul său la eveniment va fi Prof. Dr. Emőd Veress, jurist, profesor universitar la Universitatea Sapientia și cadru didactic la MCC.   

Evenimentul se va desfășura în limba engleză. Intrarea este gratuită.

ÎNREGISTRARE

Pentru mai multe informații urmăriți evenimentele noastre de pe Facebook.