Olvasási idő: 3 perc

A kibertér és a világűr – Háború szabályok nélkül címmel tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári képzési központjának új helyszínén dr. Somkuti Bálint hadtörténész, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatótanára szerdán, október 11-én. A szakember másnap Marosvásárhelyen találkozott az érdeklődő közönséggel.

A biztonságpolitikai elemző értekezése elején kijelentette: mára az információ nagyobb erő, mint a fegyver. Az adat az új olaj – ha a rendelkezésünkre áll a megfelelő információmennyiség, legyőzhetetlenek vagyunk. Az eseményen dr. Somkuti Bálint a kiberteret és a világűrt mutatta be a hallgatóságnak, majd párhuzamot vont a két fogalom és a hadviselés között. A szakember rámutatott: a kibertér és világűr közös tulajdonsága, hogy egyiket sem szabályozzák.

A kibertér legalapvetőbb eszköze a tudásbázist képviselő internet. Fontossága több pilléren alapszik: a digitális társadalom és gazdaság szempontjából elképzelhetetlen az emberiség a kibertér jelenléte nélkül; a másik fontos szempont a digitális társadalom kritikus rendszerei (erre a legjobb példa az online ügyintézés, amely azonban támadási felületet is jelent); a harmadik tényező a digitális hadsereg – ezek az eszközök összeköttetésben és folyamatos kommunikációban vannak egymással. Az internet katonai fejlesztésként indult, idővel elkezdte használatba venni a tudóstársadalom, majd a civilek körében is elterjedt.

Az előadó továbbá ismertette a hadviselés generációit, az élőerő, tűzerő, technológia és információ jelentőségének változásait az évszázadok során. Mára az információ mindennél fontosabb, hiszen az győz, aki a lehető legtöbbet tud az ellenségről. Az előadás további részében a kiberműveletekről is szó esett, amely az internetes csalások, vírusos támadások, kémkedések, megfigyelések összességét jelenti. Számos kiberbűncselekményt lehetetlen egy adott elkövetőhöz fűzni, hiszen az internet teljes anonimitást nyújt számukra.

A világűr szabályozása már 1932-ben felmerült, és a 60-70-es években születtek is nemzetközi megállapodások ennek kapcsán. Például nem lehet az űrben atomfegyvert tesztelni, tömegpusztító fegyvereket telepíteni, de mentési egyezmény is működik, illetve minden államnak fedeznie kell az általa felbocsátott űreszköz által okozott károkat. Somkuti Bálint rámutatott: az űrhadviselés korlátai az óriási távolságokban, valamint az észlelés és elfogás rendkívüli nehézségeiben rejlenek.

A kibertér és a világűr közös tulajdonsága, hogy rejtve vannak az emberiség elől, és csak akkor értesülünk az őket érintő történésekről, ha az illetékesek úgy döntenek, hogy megosztják velünk azokat. Összefoglalásként dr. Somkuti Bálint felhívta a jelenlevők figyelmét a kibertámadások veszélyeire, a tudatos internethasználatra, a biztonságos jelszavak fontosságára, valamint az adatok tudatos kezelésére.