Olvasási idő: 2 perc

Történelmi helyszínekre látogattak el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának kolozsvári hallgatói március 8–10. között Magyarországon. A Médiaiskola Országos Képzési Hétvégéjén öt diák képviselte az erdélyi csapatot.

A tartalmas hétvégéről Németh Piroska Klaudia, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának másodéves hallgatója osztotta meg élményeit.

A háromnapos tanulmányút, amely A török világ Magyarországon nevet kapta, három helyszínt foglalt magában, melyeken Papp Norbert magyar geográfus és történész kalauzolt minket végig. Az első napon Szigetvárra érkezve megtekintettük a Magyar–Török Barátság Parkot, ahol a legenda szerint a mohácsi csatát követően eltemették I. Szulejmánt. Számos érdekesebbnél érdekesebb információval gazdagodtunk a török hitvilág, kultúra és politikai rendszer terén. Megismertük a jelentős történelmi és kulturális háttérrel rendelkező település történetét, a kegytemplomtól kezdve a környékbeli német, horvát és roma lakosság múltjáig.

Másnap kora reggel Mohácsra vezetett utunk, ahol izgalmas beszámolókat hallgathattunk a régészeti ásatások menetéről, a csatáról keringő téves információkról, valamint a II. Lajos magyar király halála kapcsán felmerülő feltevésekről. A tanulmányút harmadik napján Pécsre látogattunk, a zeneművészet városába, ahol megtekintettük a Kodály Központot. A 2010-ben épült létesítmény a város nagy büszkesége, hiszen hangversenytermének akusztikája páratlannak mondható, valamint számos híres európai előadó lép fel rendszeresen ezen a helyen.

Úgy gondolom, hogy nehéz tömören összefoglalni azt a rendkívül szerteágazó tudást és élményt, amellyel három nap alatt gazdagabbak lettünk, de mindenképp hálásak vagyunk azért, hogy részt vehettünk egy ilyen izgalmas kiránduláson.