Olvasási idő: 6 perc

Ünnepélyes évnyitóval fogadta Középiskolás Programjának diákjait a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szeptember 21-én Kolozsváron. Az eseményen közel 100 tanuló vett részt, ahol a megnyitót követően egy izgalmas KP szombatra is sor került.

A résztvevőket Pünkösti Zsolt, az MCC Középiskolás Programjának erdélyi koordinátora köszöntötte, majd átadta a szót Talpas Botond erdélyi tevékenységért felelős igazgatónak, aki kiemelte Kolozsvár fontosságát az MCC életében. Beszédében kiemelte, hogy az idei tanévben már a Fiatal Tehetség Program volt diákjai is felvételt nyertek a Középiskolás Programba. Az igazgató arra bátorította a tanulókat, hogy éljenek az MCC nyújtotta alkalmakkal, mivel a lehetőségek tárháza nyitott mindenki számára, és a KP szombatok mellett számtalan ösztöndíj, nyelvoktatás, kirándulás és szakmai fejlődés várja a diákokat. Talpas Botond elmondta, a program a tudás bővítése mellett a pályaorientációban is segítségére lehet a tanulóknak. 

Az alkalom Szakos Enikő, az MCC Tanuláskutató Intézet oktatáskutatójának előadásával folytatódott, aki interaktív módon vezette be a diákokat a tudás világába. Az előadó René Descartes francia filozófustól származó „Cogito ergo sum” (Gondolkodom, tehát vagyok) kifejezéssel indította értekezését, majd kitért a tudás hatalmára. A szakértő előadásában felvázolta a tudás elméleti alapjait, reflektált a platóni definícióra, melynek értelmében a tudás igazoltan igaz hit. Az évezredes gondolatot megkérdőjelezik Edmund Gettier amerikai filozófus ellenpéldái.

Szakos Enikő hangsúlyozta a tudás fontosságát a való életben, hiszen általa könnyebben tudunk megbirkózni a problémás helyzetekkel. Az oktatásban a tanulók részéről számtalan esetben érkeznek olyan kérdések, hogy bizonyos tantárgyakat miért kell megtanulni, amelyre a szakértő hétköznapi példákkal válaszolt. A történelem megtanítja a diákokat a személyiségi és emberi jogok tiszteletére, valamint más kultúrák megismerésére és elfogadására; a matematika serkenti a gondolkodást, és segít a mindennapi problémák megoldásában; az irodalom fejleszti az érzelmi világunkat, formálja a személyiséget, és fenntartja a kultúrát. Előadásában felhívta a figyelmet az információ szűrésének fontosságára is, hiszen nem minden tudás, amit az interneten szerzünk, ezért fontos, hogy csak hiteles forrásokból tájékozódjunk.

Az évnyitó második felében a KP szombatokhoz hűen választható műhelymunkákkal folytatódott az esemény. Kovács Sándor-Antal gyógypedagógus és tanulásfejlesztési tanácsadó a tanulási hatékonyság fogalmát ismertette a résztvevőkkel. A szakértő interaktív feladatokkal késztette gondolkodásra a diákokat, és pedagógiai módszereivel előhozta azon meglévő információikat, amelyek felhasználása segíthet a hatékony tanulás elsajátításában. A tevékenységen a tanulók olyan technikákat ismertek meg, amelyek fejleszteni tudják ismeretszerzési készségeiket, és csökkentik az időt és a stresszt, amelyet a tanulási nehézségek okoznak.

Szakos Enikő foglalkozásán a tanulási stílusokkal kapcsolatos sémákra hívta fel a figyelmet, és néhány ezzel kapcsolatos mítoszt rombolt le. Tevékenységén kiemelte a digitális eszközök használatát, és kitért arra is, hogy a telefonhasználat hogyan tudja rontani a teljesítményt. A szakértő szerint fontos, hogy minden diák megtalálja a számára leghatékonyabb tanulási stratégiát, kezdjen el időben felkészülni, ne halogasson, és adjon időt az információ leülepedésére.

Az esemény további részében Csepei Helga, az MCC karrierirodájának munkatársa a motiváció és a fókuszált tanulás technikáját mutatta be a résztvevőknek játékos módszerek segítségével. Az előadó felhívta a diákok figyelmét arra, hogy tudatosítsák magukban azokat a tényezőket, amelyek motivációs jelleggel hatnak rájuk és a teljesítményükre. A foglalkozás második felében a fókuszált tanulásról és a halogatás fő okairól is szó esett, amely kiküszöbölésére egy akciótervet készítettek a résztvevők.

A negyedik választható kurzuson Vas János, a Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium történelemtanára a videójátékok oktatási szerepéről beszélt a tanulóknak. Az oktató szerint ezek a játékok a tanulásban és a szabadidőben is számos lehetőséget biztosítanak, ha helyes módon vannak felhasználva. Történelemtanárként az Assassin’s Creed videójátékot szokta alkalmazni, mivel a fiktívsége ellenére vannak ténytörténelmi alapjai, amelyekből jól lehet tanulni, valamint a játék saját oktató módjának köszönhetően erőszakmentesen lehet elsajátítani a történelmet.

Az MCC 2002-ben indult Középiskolás Programja Kárpát-medence-szerte kínál távoktatáson és szombati foglalkozásokon alapuló ingyenes képzést a középiskolás korosztály számára. A Program célja, hogy a középiskolai tananyagot kiegészítve segítse a pályaválasztást, felkészítse a diákokat a sikeres továbbtanulásra, és kezdő támogatást nyújtson egy hosszabb távú karrierút tervezéséhez is. A képzési tematika összeállításakor azokra a témakörökre és készségekre helyezzük a hangsúlyt, amik a középiskolai oktatás kereteibe kevésbé férnek bele, de az egyetemi kurzusoknak már részét képezhetik. Az oktatás mellett a diákok számára téli és nyári táborokat, tanulmányi kirándulásokat szervezünk, ahol az MCC közösségéhez csatlakozhatnak a diákok.