Olvasási idő: 4 perc

Az IT Days tizenegyedik kiadásán vett részt a Kolozsvári Egyetemi Program két hallgatója, Ács Hunor és Tasnádi Márton, akik az MCC jóvoltából látogathattak el az eseményre. A rendezvényen számos nemzetközi és hazai informatikai szakember tartott előadást az innovációval, programozással és a technológiával kapcsolatban.

„Az IT Days eseményen izgalmas beszélgetések zajlottak le a mesterséges intelligenciáról, az agilis módszertanokról, a kereskedelmi pszichológia és a vállalati stratégiák témájában. Ezek a beszélgetések bepillantást engedtek az informatikai világ változásainak mikéntjébe. Az IT Days nemcsak egy konferencia volt, hanem egy olyan esemény is, ahol sokat tanulhattunk a technológiai fejlődésről. A nagy cégek, mint az Accenture és a Bosch, bemutatták, hogyan dolgoznak a technológia és az üzleti stratégiák együtt. Az esemény sok új ötletet adott, és még inkább érdeklődést keltett az újítások és az emberi találékonyság iránt” – írta Ács Hunor diákunk a rendezvényről.

A fentiekhez hozzátette: „Az IT Days konferencia végén sok tanulság és gondolat került összegzésre. A mesterséges intelligenciáról szóló beszélgetések azt mutatták, hogy az innováció az emberi kreativitás és a technológia fejlődése közötti egyensúlyon alapul. Az agilis módszertanokról folytatott viták az alkalmazkodás fontosságát és az elavult módszerekkel való szakítás szükségességét hangsúlyozták. A kereskedelmi döntések pszichológiája a fegyelem, a kockázattudatosság és az éberség fontosságát hozta ki. A cégek bemutatták, hogy milyen szorosan összekapcsolódik a technológia és az üzleti stratégia. Személyes szinten ezek az élmények arra ösztönöztek, hogy gondolkodjunk el az IT-ipar változásain és a közös jövőnk alakításán. A konferencia új nézőpontokat nyitott meg, és lelkesedést ébresztett az innováció és az emberi erőfeszítések lehetőségei iránt.”

Tasnádi Márton KEP-es diák szerint a rendezvényen való részvétele „nagymértékben hozzájárult szakmai fejlődésemhez, kapcsolathálóm építéséhez, valamint munkakeresőként sok helyi vállalatot megismerhettem. Diákként a konferencia egy mérföldkőként szolgált a karrierképem kialakításában, hiszen az előadások és a panelbeszélgetések lehetőséget teremtettek arra, hogy naprakész információkat szerezzek a legfrissebb technológiai trendekről, arról hogy mi foglalkoztatja jelenleg a szakma alkalmazottjait.” Az idei konferencia címe #UtopIA volt, mely sugallja a központi témát, a mesterséges intelligenciát.

„Az előadások és a kerekasztal-beszélgetések során több szempontból vizsgálták a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott szoftverek és rendszerek jelenlegi állapotát, különös hangsúlyt fektetve ezek továbbfejlesztési lehetőségeire, valamint olyan módszerek és termékek kifejlesztésére, amelyek bármennyire is utópikusnak tűnnek, az MI lehetőséget nyújt ezek megvalósítására. A számomra legérdekesebb előadások azok voltak, amelyek során bemutatták, hogy jelenleg milyen felhasználási területei vannak a mesterséges intelligencián alapuló szoftvereknek” – fejtette ki diákunk, majd hozzátette:

„A sok technológiai előadás mellett, időt szakítottam a projektmenedzsment tematikára is. Ma már annyira komplex rendszereket kell fejleszteni, hogy ezek kivitelezése lehetetlen egyetlen személy számára. A szoftverfejlesztés esetén csapatban kell gondolkodni. A konferencia nem csak szakmai tudásom elmélyítéséhez, látóköröm bővítéséhez járult hozzá, hanem kapcsolathálóm bővítését is elősegítette. A kolozsvári IT-szektorban tevékenykedő kis- és nagyvállalatok standjainál lehetőségem nyílt találkozni és beszélgetni HR-es szakemberekkel és technikai alkalmazottakkal is, akik bemutatták saját munkahelyüket. Kíváncsi voltam, hogy melyik vállalat milyen technológiák segítségével és mely ágazat számára fejlesztenek termékeket. Aktív munkakeresőként nyitott szemmel és nagy érdeklődéssel vizsgáltam a munkalehetőségeket. A konferencia kiemelkedő lehetőségeket biztosított az új kapcsolatok kialakítására és a potenciális munkaadókkal történő találkozásra. Köszönettel tartozom az MCC-nek, hogy támogatásával részt vehettem Kolozsvár legnagyobb IT-konferenciáján.”