Olvasási idő: 5 perc

A Mathias Corvinus Collegium erdélyi delegációjának köszönhetően részt vehettem a 2021-es European Youth Event-en (továbbiakban EYE) amelyet idén is Strasbourgban, az Európai Parlamentben szerveztek meg. Az EYE célja, hogy az európai fiataloknak hangot adjon, betekintést nyújtson az uniós intézmények működésébe és meghallgassa a fiatalok véleményét számos témában.

Az esemény október 4-én kezdődött online formában, október 8-9 között pedig az onsite, személyes jelenlétet igénylő rendezvényekre került sor, erre a Mathias Corvinus Collegium magyarországi diákjaival, a Stipendium Peregrium program ösztöndíjasaival, a Nemzeti Ifjúsági Tanács képviselőivel és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének képviselőivel együtt utaztunk el Strasbourgba. Ezek a csoportok Tóth Andrea, Győri Enikő és Bocskor Andrea európai képviselőasszonyok jóvoltából vehettek részt az eseményen, akik biztosították számunkra az utazást és a szállást. Jó érzés volt más magyar csoportokkal is találkozni, és az eseményt egy „magyar” megnyitóval kezdeni, amelyet Winkler Gyula és Bocskor Andrea képviselők tartottak.

Az idei EYE a „The Future is Ours” mottóval került meghirdetésre és két főbb irányvonal köré voltak csoportosítva a rendezvény témái, így a jövőt tárgyaló konferencia „Conference track” és a zöld megoldások „Green track” kerültek reflektorfénybe. Ezeken belül több tucat témával kapcsolatban voltak előadások, kerekasztal- és műhelybeszélgetések is, így a művészetekről, kultúráról, az EU működéséről, de emberi jogokról és a digitális demokráciáról is szó esett.

Párhuzamosan több előadás is zajlott, személyesen a két nap során körülbelül egy tucatnyira hallgattam be, esetenként szívesen felszólaltam én is ezeken az alkalmakon/vitákon. A teljesség igénye nélkül a következőkön vettem részt: „The European parliament as a Tower of babel: myth or reality” – ez a parlamentben dolgozó tolmácsok munkájába nyújtott betekintést, valamint beleshettünk a kulisszák mögé; az „On the road to Glasgow” című előadás a 2021-es globális klímacsúcsot érintette; a „Fighting Discrimination: Toward a more inclusive society” egy workshop volt, ahol reméltem, hogy az etnikai kisebbségekről is szó fog esni, de sajnos a konferencia során egyszer sem találkoztam az etnikai kisebbségek problémájával, itt is csak a szexuális kisebbségekről volt szó. A „Future of Work” – „Jobs and skills after Covid – 19” egy nagyon tanulságos beszélgetés volt, amelyen többek között Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa is részt vett.

Egy műhelybeszélgetést szeretnék külön is kiemelni, mert sajtóvisszhangot is kapott, valamint ezügyben Gál Kinga és Deutsch Tamás képviselők nyílt levélben fordultak David Sassolihoz, az európai parlament elnökéhez. Ez az LMBTQI+ közösségek európai jogairól szólt „LGBTQI+ in Europe: we’re here, we’re queer – is equality near?” címmel, amely már a beharangozó szövegben külön kiemelte a Magyar Kormány 2021-es gyermekvédelmi vagy pedofiltörvényként ismert, június 15-én meghozott törvényét. Számomra is ez maradt meg negatív élményként, hiszen a beszélgetésen a magyar csoport is szép számban megjelent, de egyébként is a szokásosnál is sokkal nagyobb érdeklődést váltott ki a jelenlévő fiatalokból, és amikor már zsúfolásig telítődött a terem akkor jelentették be, hogy „az Európai Unió azt szeretné, ha a beszélgetés francia nyelven folyna, tolmácsolás nélkül”. Addig sehol, egy szóval sem jelezték, hogy ez az esemény francia nyelven lesz megtartva, csakis azt, hogy a magyarországi törvényről lesz szó. Az sem volt szimpatikus egyáltalán, hogy a vitaként meghirdetett műhelybeszélgetésre számos szakértő és jogvédő aktivista mellett senkit sem hívtak meg magyar részről, a vitán mindenki azonos álláspontot képviselt a kezdetektől fogva, és a beszélgetés során végig, kontextus hiányában olvastak fel címszavakat, sértő módon bélyegezték a magyar társadalmat, így minket is, akik a teremben ültünk. Többen megfogalmazták álláspontjukat amellett, hogy a magyaroknak nincs helye az Európai Unióban. Teljes mértékben tiszteletben tartom a szexuális kisebbségeket, de szerintem nem ez a járható út és egyenlőséget, egyenlő bánásmódot csak úgy várhatsz el bárkitől, ha te is hasonló bánásmódban részesíted a másik félt. Ebben az esetben erre nem került sor, hiszen a többségtől eltérő vélemények hangot sem kaphattak a vita során.

Ezt az incidenst leszámítva nagyon sok pozitív tapasztalattal, élménnyel feltöltődve, nagyszerű embereket megismerve és néhány hasznos ötlettel a fejemben tértem haza, úgyhogy mindenképpen megérte a sok órányi utazást. Szóval, köszönet az MCC-nek a lehetőségért!

 Köllő Magor-Örs