Olvasási idő: 2 perc

Izgalmas tanulmányi kiránduláson vett részt Georgiában a Mathias Corvinus Collegium (MCC) jóvoltából Csete Annamária, a Kolozsvári Egyetemi Program hallgatója. A november 19–24. között megszervezett tanulmányút tapasztalatait az alábbi beszámolóban olvashatjuk.

A tanulmányút során Georgia európai integrációjának folyamataiba tekintettünk be külföldi társaimmal, valamint részletesen megismertük a georgiai kultúrát és történelmet. Elsőként a NATO és az EU Információs Központba látogattunk el, ahol a szervezetek georgiai jelenlétéről és az ezzel kapcsolatos kihívásokról tudtunk meg érdekes információkat. Felfedező utunk következő állomása a georgiai parlamenthez vezetett, ahol Mariam Lashkhi külügyi bizottsági elnökhelyettes válaszolt kérdéseinkre az ország jelenlegi helyzetével kapcsolatban.

A tevékenység további részében ellátogattunk Magyarország tbiliszi nagykövetségéhez, ahol Mikecz Gábor konzullal találkoztunk. A beszélgetés alatt a magyar-georgiai kapcsolatok, illetve Georgia uniós kilátásai kerültek előtérbe. A tartalmas programot követően a Tbiliszi Diplomáciai Intézet előadásán vettünk részt. A továbbiakban Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője tartott diskurzust az Európai Unió bővítési politikájáról a Sukhumi Állami Egyetemen.

A szakmai előadások mellett lehetőségünk volt felfedezni az ország gazdag kulturális örökségét is: Tbiliszi óvárosát, Mchetát és a Jvari kolostort. Delegációnk részt vett egy munkavacsorán a georgiai kormány képviselőivel, amely célja a szakmai tapasztalatszerzés és a helyi kultúrával való megismerkedés volt.

A tanulmányi kirándulás utolsó tevékenységeként dr. Kozma Tibor, az Európai Unió Georgiába telepített megfigyelő missziójának helyettes vezetője adott betekintést munkájába és az aktuális georgiai–orosz viszonyokba.

Összességében úgy gondolom, hogy számos szakmai tapasztalattal gazdagodtam az út során, ahol közelebbről megismerhettem Georgia diplomáciai kapcsolatait, egyedi kultúráját, valamint a lakosság történetét, ezáltal megértve az ország jelenlegi állapotát.