Olvasási idő: 4 perc

Novemberben megszerveztük a harmadik klubdélutánt az erdélyi Középiskolás Program (e-KP) tagjainak; amire két, összevont online képzéssel készültünk. A csíkszeredai, marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi központhoz tartozó diákok november 9-én vehettek részt közösen az előadáson, majd hozzájuk hasonlóan a kolozsvári, szatmárnémeti és nagyváradi központhoz tartozó diákok közösen, november 12-én csatlakozhattak be az online képzésbe. Mi, az e-KP csapat tagjai folyamatosan törekszünk arra, hogy a diákjaink minőségi időt töltsenek el a programjainkon, ezért esett a választásunk egy virtuális sétára a hagyományok témájában, mely során az Élő Népművészet – XVII. Országos Népművészet Kiállítást tekintettük meg. A kiállításon Dóra Fruzsina, a Hagyományok Házának munkatársa volt vezetőnk, aki egy tárlatvezetéssel összekötött interaktív és színes előadással készült számunkra.

Diákjaink, Kányádi Kincső és Márton Eliz írtak beszámolót az eseményekről, melyekből kiderült, hogy újból sikerült maradandó élménnyel gazdagodniuk előadásaink által. Köszönjük szépen Nektek, örömmel olvassuk a kedves szavakat!

„2021. november 9-én délután öt órától került megrendezésre a csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi és marosvásárhelyi központok harmadik klubdélutánja. A járványügyi szabályozások értelmében csak online lehetett megtartani ezt az alkalmat, de a szervezőknek most is, mint mindig, sikerült kihozniuk a maximumot a rendelkezésükre álló lehetőségekből.

A budapesti Hagyományok Házának munkatársával, Dóra Fruzsinával jártuk körbe a (nép)hagyományok szerteágazó témáját, kiscsoportokban keresve választ azokra a kérdésekre, hogy mi is az a hagyomány, milyen a hagyomány, van-e ellentéte a hagyománynak, és ha igen, akkor vajon mi az? Egy kérdőív során aztán azon is elgondolkodhattunk, hogy mivel foglalkozik, hol él a nép, valamint, hogy mi, mint egyének a néphez tartozunk-e. Továbbá betekintést nyerhettünk a rendkívül gyönyörű és érdekes Élő népművészet - XVII. Országos Népművészeti Kiállításra is a Hagyományok Házában.

Hálásan köszönjük a részvételi lehetőséget!”

Kányádi Kincső
Orbán Balázs Gimnázium, Székelykeresztúr


“2021. november 12.-én sor került a hagyományokról szóló klubdélutánra a kolozsvári, szatmárnémeti és nagyváradi központoknak, mely során ,,Mi a hagyomány?, Mi számít hagyománynak?’’, és hasonló kérdésekre kerestük a választ. A Hagyományok háza munkatársa, Dóra Fruzsina, részletesen elmagyarázta a hagyományok kialakulását és azt, hogy mikortól fejlődtek ki a ma is hagyományként kezelt tevékenységek, események. Behatárolta, hogy mi tartozik a fogalomkörhöz, valamint, hogy fontos tudni, hogy a hagyományt a nép hozza létre. Érdekességként elgondolkoztunk azon, hogy mi saját magunkat a nép tagjának tartjuk-e vagy sem. A válaszainkat buzgón osztottuk meg egymással, interaktív, intenzív beszélgetés keretén belül. Kiderült, hogy az MCC-s csapat hagyománytisztelő és -őrző nép. Emellett virtuálisan megtekinthettük az Élő Népművészet kiállítását is. Nagyon izgalmas, újra gondolt ruhadarabok és kiegészítők sorát láthattuk. 

Összességében nagyon izgalmas délutánt tölthettünk együtt. A ritkán definiált témát ezennel egy szakértő magyarázta el nekünk, egy felejthetetlen múzeumi sétával zárva a találkozást.”

Márton Eliz
Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár