Olvasási idő: 4 perc

Az erdélyi Középiskolás Program (e-KP) idei, 2021/2022-es tanévének első régiós képzési szombatja Kápolnásfalun került megrendezésre. Ennek keretében izgalmas előadásokon és workshopokon vettek részt a programtagok, melyet egy pénteki játékest előzött meg. Minderről Moroianu Ana diákunk írt, akinek élményeit, tapasztalatait az alábbi beszámolóban olvashatjuk.

“A kommunikáció alapérték, mert nem mindig tudok mihez kezdeni egy helyzettel, mert nem mindig tudom elmondani azt, ami megfogalmazódik bennem és bosszant, hiszen sérül a gondolatcsere menete, a rugalmassága, az, hogy kifejezhessem magam és szemléltessem álláspontomat.

Kifejezetten örültem a tájékoztató e-mailnek, amely közölte az első székelyudvarhelyi KáPéntekkel összekötött e-KP szombat időpontját és témáját, mely első mondatomból mindenkinek egyértelmű. Szeretek utazni, még ezeket a viszonylag rövid távokat, mint amennyire Kápolnásfalu is van tőlünk, szeretem, különösen mostanság, amikor minden utazás vagy összejövetel kérdőjeles, és annyira ragaszkodunk már a kimozdulás gondolatához is. Élményt keresni jöttünk, jó pár napra feltöltő élményt, és azt hiszem, mindenki nevében mondhatom, hogy megtaláltuk.

A péntek esti gyors szobafoglalás és az azon belüli ágy stipi-stopizás – ami mindig olyan gyorsan elmegy mellettem – után könnyed ismerkedős játékokat játszottunk. Bár még itt-ott névmemória gondokba ütköztünk, a jelzők, amiket a játékokban használtunk, teljesen átvették a nevünk szerepkörét. Így lett néhányunkból Isztambul, Száldobos vagy Szingli csóró. Sokat társasoztunk, aztán mindenki közelebb somfordált az ágyához és elcsendesedett. Reggel küszködtünk a felkeléssel, és legalább három felszólítás szükségeltetett, míg végre elindultunk az étkezde felé, közben még azt mormoltuk, hogy: “Csak érje meg az a reggeli…” Megérte, nagyon finom volt, ahogyan az összes többi étkezés is biztosította a kellő energiát a nap további részéhez.

A szombati napot dr. Gyéresi Júlia Hogyan kommunikáljunk, ha megértésre és elfogadásra vágyunk? című előadása indította. Rengeteg információt hallottunk a viselkedési formák, megnyilvánulások tudomány által alátámasztott okairól, a hiteles kommunikáció előnyösségéről és fontosságáról, a hangképzés milyenségének magyarázatáról, illetve a magabiztosság meggyőző erejéről.

Ezt követően Fincziski Andrea színésznő vezetett be minket egy újabb izgalmas tevékenységbe. Kötetlenebb módon, játékosan sajátíthattuk el a színpadra lépést megkönnyítő taktikákat. Beszélgethettünk, fejlődhettünk és persze mindenekelőtt rengeteget szerepelhettünk.

A képzési nap utolsó workshopját Magyari Tekla szerkesztő-riporter tartotta, aki szintén felhívta a figyelmünket a kommunikáció alapvető szabályaira, és részletes betekintést nyújtott az újságírók életébe. Személyes tapasztalataival alátámasztotta, hogy mennyire fontos a választékos nyelvezet, a felkészültség, a kiállás és az önazonosság.

Nem akartunk hazajönni! Miért? Mert jó volt, mert volt egyfajta lendületessége, mert olyannyira a miénk volt, hogy a humora is „belsősnek” számít – s mindez csupán két nap alatt.”

Moroianu Ana,
Székely Mikó Kollégium