Olvasási idő: 3 perc

Az októberi régiós e-KP képzési napot online térben tartottunk meg, mely keretén belül a programtagoknak lehetőségük volt részt venni két előadáson és egy workshopon, melyről Jude Júlia diákunk írta le élményeit az alábbi beszámolóban. 

“A Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi Középiskolás Programja (e-KP) 2021. október 30.-án szervezte meg az októberi régiós online képzési napját (e-KP szombat). Az ezt megelőző estén, úgynevezett KáPénteken egy Zoom találkozó keretén belül alkalom adódott egymás és a közösség megismerésére, ahol még rajztudásunkat is megmutathattuk egy közös játék során. Az est folyamán beigazolódott, hogy valóban nagyon sokszínűek az MCC e-KP-s diákjai.

A szombati képzési nap első előadásának témája az álhírek köré épült, beszéltünk ezeknek a terjedéséről, a közösségi média szerepéről, amelyről egy interaktív prezentáció során tudtunk meg hasznos információkat Benedek István által, aki a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének munkatársa. Ugyanakkor, számos gyakorlati megoldással is gyarapodott a tudásunk az álhírek megállapítása, elkerülése végett, mint például a FILTER-teszt alkalmazása. Mi is szívesen osztottuk meg véleményünket, tapasztalatainkat és kérdéseinket is a témában.

Egy rövid szünet elteltével kezdetét vette a második előadás, amit Vitus-Bulbuk Emese pszichológus és logopédus tartott, itt szó volt a hétköznapi kommunikációs helyzetek alkalmazásáról, a beszédhibákról, ezek pszichológiai hátteréről és hatásairól a mindennapokra. Mi, diákok, itt is lelkesedve aktivizálódtunk, őszintén kérdeztünk és mondtuk el személyes véleményünket és gondolatainkat. Az előadáson érintve lett az influenszerek világa, tevékenysége, és ennek pozitív és negatív hatásai is. 

Egy hosszabb szünet után, újult erővel csatlakoztunk Buryán Tünde, a Paprika Rádió szerkesztő-műsorvezetőjének workshopjára. Betekintést nyerhettünk a rádiózás világába, felépítésébe, de szó volt feladatkörökről és a nehézségek megoldásáról egyaránt. Számos érdekességet és háttérinformációt tudtunk meg, valamint még egy videót is láthattunk, amelyben Tünde körbevezetett minket a Paprika Rádió stúdiójában. A workshop alatt egy feladatot is kaptunk: álmodjuk meg saját rádiós műsorunkat, mind a témáját, mind pedig vendég javaslattal és hozzá fűzött kérdéseinkkel kiegészítve. Mindenki nagyon kreatívan, mindent beleadva dolgozott a feladaton, egyedi és szépen kidolgozott munkák születtek.

Az előadók rendkívül felkészültek és közvetlenek voltak, számos új információt, tanácsot, tapasztalatot osztottak meg velünk, így nagyon élvezhetővé és hasznossá tették ezt az e-KP szombatot. Köszönjük!” 

 Jude Júlia
Mihai Eminescu Főgimnázium, Nagyvárad