Olvasási idő: 6 perc

November 13-án szerveztük meg a második országos, e-KP szombat képzési napot az erdélyi Középiskolás Program (e-KP) diákjainak. Annak ellenére, hogy járványügyi helyzetre való tekintettel online térben zajlott, a képernyőkön keresztül is érdeklődőek és rendkívül interaktívak voltak a programtagok. A képzési napot egy előadással kezdtük, ezt követően két–két párhuzamos workshop közül választhattak a diákok. Ez alkalommal Vass Hunor és Nagy Helga diákjaink írták le benyomásaikat az alábbi beszámolókban:

“A képzési nap első előadásának témája az erkölcs, jog és törvény önálló, illetve egymástól függő jelentéseinek kibontása és alapos megvizsgálása volt, Dr. Nyirkos Tamás politikai filozófussal, aki az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának filozófia szakán szerzett kitüntetéses diplomát. Előadása során történelmi vonatkozásban ismerhettük meg az erkölcs, politika és jog időbeni változásait, fejlődéseit és e három fogalom egymással való kapcsolatát. 

Mint a résztvevő és témakörben érdekelt fiatalok, meghatározhattuk Niccolò Machiavelli helyét az irodalmi kánonban, a középkor egyik legjelentősebb alakjának munkásságáról, az újkori politikatudomány megteremtőjéről sajátíthattunk el információkat. Megismerkedhettünk a machiavellizmus, machiavellista, jogállam, illetve joguralom fogalmával, illetve pontos tárgyi tudást szerezhettünk a Machiavelli által definiált politikáról.

A továbbiakban négy különböző és párhuzamosan futó workshopra került sor. Ezek a következők voltak: Azzola Katalin, a Mathias Corvinus Collegium Egyesület jogásza - Igazságszolgáltatás - valóság és tévhitek, külföld vs. Itthon; Borbáth Endre, a berlini Freie Universität Szociológia Intézetének munkatársa - Romániai kormányválság, aktuálpolitika, kormánybukás és alakítás; MCC Vitaakadémia workshop Nagy Ábris és Kardos Laura képviseletében és Pál Előd, jogász, egyetemi tanársegéd a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, valamint doktorandusz hallgatója a Debreceni Egyetem Marton Géza Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolájának - A törvényhozás folyamata Romániában című műhelymunkák.

A felsoroltak közül azt a kettőt választottam, melyekről úgy érzetem, hogy a legközelebb állnak hozzám és leginkább érdekelnek, ez pedig a romániai aktuálpolitika és az MCC Vitaakadémia volt. A Borbáth Endre által moderált workshop keretén belül a diskurzus alapját az alkotmány képezte, ezenkívül ismertetőben részesültünk elméleti szinten a román kormány felépítéséről, annak alapításáról és bukásáról is egyaránt. Feltérképeztük hazánk aktuálpolitikájának múltját, beazonosítottuk a jelenlegi kormányválságot és egy csoportmunka során megpróbáltunk közösen választ találni az általános kormánybukások miértjére. Az MCC Vitaakadémia műhelymunkája maradéktalanul a legizgalmasabb programpont volt a délután folyamán, hiszen vitázásra került sor a résztvevő diákok közt. Tételmondatunk “Az állam alkalmatlan javítani az egyén igazságérzetét.” meghatározta a vitázó diákok szerepkörét: valaki a pro, vagy a kontra csapat oldalán állt, zsűritagokra is volt szükség, illetve egy moderátorra, aki a vita menetét koordinálhatta. Az utóbbi feladatra nekem jutott lehetőség, melynek utólagosan is csak örvendeni tudok.

Ezen e-KP szombaton való részvételem által úgy gondolom, hogy összeségében sikerült a meglévő ismereteimet kibővíteni, ezt új információkkal együtt fejleszteni, emberekkel ismerkedni és egy produktív napot zárni. Minden bizonnyal a közeljövőben az elsajátított tudást kamatoztatni fogom tudni, hisz ne feledjük: “Az MCC ott kezdődik, ahol a hagyományos oktatás véget ér.””

Nagy Helga
Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum 

“Mindig is érdekeltek az olyan jellegű témák, amelyek egy ország közigazgatásához, kormányzásához társulnak, így amikor megláttam, hogy ezen az e-KP szombaton ez kiemelt helyet kap, nem haboztam csatlakozni. Ez meg is térült, mivel sok új információval lettem gazdagabb.

Az első programpont Dr. Nyirkos Tamás előadása volt, fő témája a természeti és emberi törvények középkori viszonya, amelyben a múlt tanulmányozása mellett modernkori problémák is felmerültek, ezzel lefedve a témakör egészét. Mindig is jó egy olyan embert hallgatni, aki az adott témával tisztában van és képest azt átadni oly módon, hogy azt egy laikus ember is megértse. Ebben az esetben nálam sikerült.

Ezt követően az igazságszolgáltatás témájú workshopon vettem részt, melynek vezetője Azzola Katalin volt. Ennek keretein belül sor került az összes olyan esetlegesen megválaszolatlan kérdésre, amely elsősorban a jog témáját övezi. Tökéletes volt azok számára, akik elgondolkodtak azon, hogy erre irányuljanak. Jól lett ötvözve a valóság a személyes tapasztalattal, így a foglalkozás közbeni beszélgetés sokkal közvetlenebb volt.

Végül, de nem utolsó sorban meghallgathattuk Pál Előd workshopján belül a Romániai törvényhozás folyamatát. Ez engem különösen érdekelt, mivel én az MCC Nemzetközi Kapcsolatok című kurzusát vettem fel legelőször, és már akkor megfogott ez a témakör. Az összeszedetten és a témához hűen bemutatott anyagban mindent megtudhattunk államunk működési elvéről. Ez engem személyesen egy történelem feleléstől is megmentett.

Összességében azt tudnám elmondani, hogy úgy az előadás, mint a két workshop a maga módján egyedi volt és egy olyan kérdéskört járt körbe, aminek van aktualitása a mai világban. Pont ezért döntöttem úgy, hogy részt akarok venni ezen az eseményen. Utólag is köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette ennek a létrejöttét.”

Vass Hunor
Benedek Elek Pedagógiai Líceum, Székelyudvarhely