Olvasási idő: 4 perc

Első alkalommal rendezték meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) műhelytagsági vizsgavitáját február 29-én Kolozsváron. Az Egyetemi Program diákjai magas pontszámokat értek el a megmérettetésen, melyről részletesen Horváth-Kovács Mátyás számol be.

A február 29-i vizsgavitán számos érdekes témát mutattak be a hallgatók a műhelytagság program első félévének méltó lezárásaként. Az esemény köszöntőbeszédét dr. Szenkovics Dezső, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja tartotta meg, aki a kitartás, illetve az örökös kíváncsiság mellett a hitelesség fontosságára hívta fel a diákok figyelmét. A beszédet követően kezdetét vette a hallgatók bemutatóinak sorozata.

A vizsgavitán nyolc diák mutatta be kutatási projektjét, egyenként egy-egy 15 perces előadás formájában. A bemutatókat kérdések követték közönségtől és a mentoroktól egyaránt. Három joggal, három közgazdasággal, egy nyelvészettel, illetve egy történelemmel kapcsolatos bemutatót és kutatási projektet hallgathattak meg a résztvevők. Egy-egy előadást követően kisebb viták is kialakultak a témákkal kapcsolatban, amelyek mind hozzásegítettek a kérdéskörök mélyebb boncolásához, további kutatási lehetőségek feltérképezéséhez. Az első négy bemutatót követő ebédszünet során a diákok kötetlen formában is beszélhettek mentoraikkal, értékelhették bemutatóikat, illetve eltervezhették a későbbi lépéseket. A délutáni prezentációk során megmaradt a jó hangulat, a bemutató diákok felkészülten és odaadással követték a délelőtt folyamán előadó társaikat.

A vizsgavita több szempontból is építő és hasznos esemény volt. Elsősorban a műhelytagok nagyobb közönség előtt is bemutathatták terveiket, kutatásukat, másodsorban, mivel az összes mentor jelen volt az eseményen, tudományos szempontból nagyon sok releváns hozzászólás érkezett a prezentációkhoz, aminek köszönhetően a diákok sokat fejlődhettek. A jó hangulat is hozzátett az esemény sikerességéhez, hiszen elfogadó és motiváló környezetben mindenkinek jobban megy az előadás.

Az alkalmon a diákok a következő témakörökben mutatták be kutatásaikat:

  • Fisher Anna - Kultúra és gazdaság kapcsolata az erdélyi magyar közösségben
    Mentor: Dr. Benedek Botond, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
  • Horváth-Kovács Mátyás - Az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlata és annak változásai, különös tekintettel a nemzeti kisebbségek emberi jogi kérdéseire
    Mentor: Dr. Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője
  • Kovács Karola - Az etnolingvisztikai vitalitás és oktatási rendszerek kapcsolata: külföldi közoktatási modellek és adaptációs lehetőségük Romániában
    Mentor: Dr. Horváth István, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
  • Szekernyés Péter - Innovative organizational design: a catalyst for sustainable marketing strategies
    Mentor: Dr. Rácz Béla, Babeș-Bolyai Tudományegyetem
  • Simon Katalin - A növekedés kulcsa? A fintech startupokra gyakorolt politikai hatások megértése az EU-ban
    Mentor: Dr. Cséfalvay Zoltán, az MCC Technológiai Jövők Műhelyének vezetője
  • Sükösd Máté - Politikai konfliktusok idején – Magyarországgal kapcsolatos attitűdök Svédországban
    Mentor: Dr. Szenkovics Dezső, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem
  • Pap László - Cancel culture a jog fényében
    Mentor: Dr. Kokoly Zsolt, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem
  • Papp Zsófia - A bér- és dajkaanyaság jogi helyzete, különös tekintettel a romániai, magyarországi, valamint ukrajnai jogrendszerre
    Mentor: Dr. Florian Emese, Babeș-Bolyai Tudományegyetem

Az első féléves vizsgavitát az összes diák sikeresen teljesítette, a következő alkalomra, az egyetemi év végén, június 20-án fog sor kerülni.