Olvasási idő: 5 perc

Három városban, több mint ezer érdeklődőnek tartott személyiségfejlesztéssel kapcsolatos előadást dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta. A neves szakember az MCC Szülők Akadémiája rendezvénysorozatának keretében tartott nyilvános előadásokat Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön 2023 júniusában.

Az MCC a minőségi oktatási programjai mellett igyekszik kapcsolatot teremteni a szülőkkel, pedagógusokkal és a helyi közösség érdeklődő tagjaival is, ezért hasznos és értékes, mindenki számára nyitott előadásokat rendez az Erdély-szerte. Ezek az alkalmak a szakmai gyarapodás mellett a kapcsolatépítés, találkozások helyszínévé is válnak, megválaszolják a szülőket foglalkoztató kérdéseket, segítenek a támogató szülői attitűd tudatosításában és kialakításában. A Szülők Akadémiája legutóbbi nyilvános alkalmain dr. Bagdy Emőke, az MCC Fiatal Tehetség Programjának fővédnöke osztott meg hasznos, biztató, a gyereknevelésben is elengedhetetlen, szakmailag alátámasztott tanácsokat az érdeklődőkkel.

Marosvásárhelyen a Kultúrpalota nagytermében Nagy Blanka, az MCC Fiatal Tehetség Programjának régióvezetője köszöntötte a közönséget, majd Soós Zoltán polgármester szólt a jelenlevőkhöz. Dr. Bagdy Emőke Minden a fejben dől el! címmel osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel. Előadásában rámutatott: a tudomány új eredményei sorra bizonyítják, hogy amit az ember a fejébe vesz, az megvalósul, de ennek a gondolati munkának feltételei vannak. A továbbiakban a gondolat megtestesüléséről szóló kísérletekkel ismerkedhetett meg a közönség például a különleges sportteljesítmények, a placeboeffektus, a csodálatos gyógyulások, az elvárások és beállítódás által előidézett hatások, valamint az önszabályozó és pozitív gondolatok területéről. Az előadó szerint ezt a gondolati hatalmat, akaraterőt az egészségvédelemben, stresszbetegségek kivédésében, gyógyulási folyamatok erősítésében is fel lehet használni.

Csíkszeredában Zsigmond Laura MCC-s képviselet-vezető nyitotta meg a Szakszervezetek Művelődési Házában szervezett eseményt, Korodi Attila polgármester pedig támogatásáról biztosította az MCC működését Székelyföld szívében. A meghívott előadó itt Nehéz időkben talpon maradni: a megküzdés lehetőségei címmel adott hasznos, biztató tanácsokat a közönségnek. Az előadás jelen helyzetünk, életérzésünk átvilágításából indult ki, és lépésről lépésre haladt az önépítő és önromboló erők ismertetésében, szembeállítva a két látásmódot, tudatosságra biztatva a jelenlevőket. A professzor szerint az önépítők megtanulják kezelni a stresszt, optimizmussal, derűvel és humorral élik mindennapjaikat, szívósság, küzdőképesség jellemzi őket, képesek elengedni, megbocsátani, életcélokat tűznek ki, tudnak adni, kapcsolatközpontúak és elköteleződnek. Az önrombolók életét ezzel szemben krónikus stressz, megbetegedés, pesszimizmus, rágódás, passzivitás, önbizalomhiány, harag, céltalanság, reménytelenség, magány jellemzi. Mindezek tudatában és az önépítő erők birtokában olyan emberekké válhatunk, akik felelősséget vállalnak önmagukért és a világért, szeretetképesek és elégedettek a fogyasztói világban is.

Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium adott otthont Bagdy Emőke személyiségfejlődésről szóló előadásának. Zsigmond Laura képviselet-vezető köszöntése után az előadás a magzatkortól az ifjú felnőtté válásig kísérte végig a gyerekeket, kiemelve a nevelésbe belépő másodlagos szocializációs hatások (bölcsőde, óvoda, iskola) szakemberei és a szülők közti szövetséget az egyetértő szemléleti és nevelési gyakorlatban. Az előadó szerint a család által közvetített viselkedési elvárások alakítják ki a magatartást, értékeket, normákat és alkalmazkodási bázist a fiatalokban, a fejlődéslélektan tükrében pedig világossá válik a korai tapasztalatok jelentősége, gyakran életre szóló következménye a személyiség fejlődésében. Az előadás az elméleti ismertető után kitért a gyakorlati tanácsokra is, amelyek pozitív hatással vannak a gyermekek fejlődésére.

Dr. Bagdy Emőke professzor, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, szupervizor, az MCC Fiatal Tehetség Programjának fővédnöke. 1981-ben a klinikai szakpszichológus-képzés bázisintézeti vezetője lett, majd 1985-ben Debrecenben a Személyiség- és Klinikai Pszichológiai oktatócsoport majd tanszék vezetője. 1994-től 2001-ig a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékét vezette, 2000-től pedig megalapította a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakát. Mindenkor elkötelezett híve volt a tudatos személyiségfejlesztésének. Kutatómunkája a pszichodiagnosztikától a pszichoterápiákon át széles spektrumban mozog.

Az előadások után az érdeklődők maradhattak kötetlenül beszélgetni, fényképet készíteni a meghívottal, és dedikáltathatták az általa írt köteteket.