Olvasási idő: 5 perc

Sokoldalú témákba tekinthettek bele a fesztiválozók a sepsiszentgyörgyi Tabakó harmadik napján az MCC által szervezett előadások és beszélgetések során. A Nappali műszak és Filter helyszínén párhuzamosan zajlottak az eszmecserék helyi és nemzetközi előadókkal.

Bill Durodie politológus, asztrofizikus, nemzetközi kapcsolatok professzora átfogó képet adott a geopolitikai folyamatokról és politikai hátterükről, és a közönség tagjaival együtt vitatta meg a világunkat mozgató kérdéseket. Szó esett az orosz–ukrán háborúról, a BRICS helyzetéről, Kína globális szerepéről, valamint a nyugatot megosztó kultúrharcról is. A Bath-i Egyetem professzora megfordult már oktatóként az Egyesült Államokban, Kanadában, Szingapúrban és Kínában is, fő szakterülete a kockázat és biztonság a nemzetközi kapcsolatokban. Beszélgetőtársa Balázs Botond, az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának hallgatója volt.

Rainer Kern német jazzfesztivál-igazgatót Bethlendi András, a Méra Világzenei Csűrfesztivál főszervezője, az MCC erdélyi akadémiai ügyek igazgatója kérdezte. Beszélgettek arról, hogy kit lehet művésznek nevezni, és mi kell egy tökéletes fesztivál létrehozásához. Megvitatták továbbá, hogy 2023-ban milyen nehézségekbe ütközhet az, aki kapcsolati tőke kiépítésén, gondozásán, bővítésén dolgozik. A diskurzus alatt arról is elmélkedtek, hogy miért kellene a művészetet jobban beépíteni az oktatási rendszerbe. Rainer Kern igazgatója és alapítója Németország legnagyobb, 1999 óta zajló jazzfesztiváljának (Enjoy Jazz), amely kiemelt hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és környezetvédelemre. A szakember emellett számos más kulturális program sikerében játsztott meghatározó szerepet, és szülővárosa, Mannheim polgármesterét képviseli több nemzetközi szervezetben.

Julius Strauss 15 éven át volt haditudósító a világ nagy konfliktusainak helyszínein. Utána 15 évig visszavonultan élt Kanadában, és a természetben próbált békére lelni. Most újra háborús helyszínről tudósít Ukrajnában, és veteránoknak próbál segíteni a traumák feldolgozásában. A személyesen átélt, megrázó történetek mellett szó esett a kollektív traumák feldolgozásáról, a nehézségek építő erejéről, illetve a béke elérése utáni fejlődés esélyeiről. Az újságíróval Szepessy László, az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának hallgatója beszélgetett.

Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese és Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adótanácsadó a hobbik szerepéről, a sikerhez vezető útról és a kiégés elkerüléséről beszélgetett Farkas Krisztinával, az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának diákjával. A meghívottak azt tanácsolták a fiataloknak, hogy olyan munkát válasszanak, amit szenvedéllyel, szeretettel tudnak végezni, és bármennyire is magas fordulatszámon élnek, maradjon idő a feltöltődésre, hiszen ha nem vagyunk kellőképpen stabilak, a környezetünknek sem tudunk visszaadni.

A fiatalok politikai szerepvállalásáról Szilágy Dóra, a YEPP alelnöke, az RMDSZ Ügyvezető Elnökség ifjúságért felelős alelnöke, Vargha Márk politikai kommunikációs tanácsadó, az MCC Migrációkutató Intézetének kutatója, Hajdú András, a Miniszterelnöki Kabinetiroda helyettes államtitkára, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatótanára és Bagi Barna, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért elnöke osztotta meg tapasztalatait és gondolatait Szöllősi Tamás Kovászna megyei tanácsos moderálásával. A meghívottak megvitatták, hogy kit lehet politikusnak címkézni, és szó esett arról is, hogy miért éri meg ezt a pályát választani, milyen nehézségekkel jár a funkció betöltése.

Az Átadom a stafétát: tudatos utánpótlás-építés című előadáson a professzionális módon űzött sport aktuális helyzetét boncolgatták romániai és magyarországi viszonylatban. Egy tréner, egy sportoló és egy kutató osztotta meg tapasztalatait, véleményét a karrierépítésről, a sportágválasztásról, anyagi és infrastrukturális problémákról. A beszélgetés során kitértek még arra, hogy hogyan befolyásolják a világversenyek a példaképek kialakulásának folyamatát. A panelbeszélgetés résztvevői: Párducz Árpád biztonságpolitikai szakreferens, az MCC Migrációkutató Intézetének junior kutatója; Incze Kriszta szabadfogású birkózó és Kádár Tibor edző. Az eseményt Miska Brigitta sportújságíró moderálta.

Tóth Bálint László, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatója és Buja Gergely, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat fejlesztési és pályázati irodájának vezetője Hogyan leszünk SepsiszentZÖLD? címmel városfejlesztési stratégiákról beszélgettek Antal András MCC KEP-es hallgatóval. Megtudtuk, hogy nem lehet csak lokálisan gondolkodni, ha fenntartható városfejlesztésről beszélünk. Egyik legfontosabb cél, hogy a vidéki vonzáskörzetet is integrálni kell a fejlesztési politikába.

Este a különböző zenei helyszíneken koncertek és lemezlovasok várták a bulizni vágyókat. Az esemény Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Komitátusz Egyesület, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), valamint a VIBE Fesztivál társzervezésének köszönhetően jött létre.