Olvasási idő: 2 perc

Izgalmas beszélgetésnek lehettek tanúi a résztvevők a Tabakó Fesztiválon, ahol Markó Attila egykori kisebbségi államtitkár hazatéréséről beszélt. A meghívott nyolc és fél év távollét után jöhetett haza Erdélybe, azután, hogy az ellene szóló perekben felmentették a vádak alól.

Az eseményen szóba került, hogy milyen volt fiatalnak lenni a rendszerváltás előtt. Milyen lehetőségei voltak akkor az ifjúságnak? Markó Attila elmondta, hogy az érdeklődés akkor sem volt eltérő a mostanitól. Régen is szerettek szórakozni a fiatalok, közösségépítő eseményeken részt venni, ápolni a hagyományokat. Inkább a rendezvények megszervezése jelentett nehézséget. Akkoriban nem rendelkeztek olyan technológiával, amely megkönnyítette volna a munkát, ám ennek ellenére jó volt akkor fiatalnak lenni.

Markó Attila megosztotta magyarországi kitelepedése idején szerzett tapasztalatait is. Elmondta, hogy az ottani munkája során is az erdélyi ügyekkel foglalkozott, hazatérésekor pedig vissza kellett szoknia a román nyelvhasználathoz. Elmondta, a mostani viták, beszélgetések sokkal temperamentumosabbak, mint régen. A beszélgetésen az egykori kisebbségi államtitkár megosztotta a fiatalokkal, hogy miért fontos az, hogy kiálljanak magukért és az igazukért.

Végezetül a hallgatóság kérdésére Markó Attila elárulta, hogy milyen tervei vannak hazatérése után. Számára a legfontosabb a családi szálak visszaépítése, a régi barátokkal való találkozás, ugyanis távolléte alatt nem hagyhatta el Magyarországot, ami megnehezítette a rokonokkal való találkozást. Szakmailag is szívesen folytatná tevékenységét a hozzá közel álló témákban.

Az esemény Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Komitátusz Egyesület, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), valamint a VIBE Fesztivál társzervezésének köszönhetően jött létre.