Olvasási idő: 5 perc

Hagyományőrző tevékenységekkel ünneplik Mátyás király születésének 581. évfordulóját a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai. A rendezvényeken változatos, a szervezet névadójáról megemlékező programok várják az általános és középiskolás fiatalokat Erdély-szerte 8 oktatási központban.

Mátyás király 1443. február 23-án született Kolozsváron. Az igazságos uralkodóról elnevezett Mathias Corvinus Collegium (MCC) minden évben kiemelt programként ünnepli meg a születési évfordulót: az általános és középiskolás diákok egyaránt interaktív, tanulást és hagyományőrzést ötvöző foglalkozásokon vehetnek részt, míg a szervezet munkatársai és egyetemi hallgatói koszorút helyeznek el a kolozsvári szobránál. Tavaly többek között drámapedagógiai foglalkozás, filmnézés, kincskeresés, kézműves-foglalkozás és táncház szerepelt a tevékenységek sorában.

Idén február utolsó heteiben gyűlnek össze az MCC-s fiatalok 8 városban. Aradon február 23-án az általános iskolásoknak Magyar Petra országos vívóbajnok mutatja be vívás alapjait, majd Mátyás korabeli és jellegzetes magyaros mintákkal készíthetnek fából faragott ládákat, kulcstartókat, fali díszeket az Éva Arts jóvoltából. Eközben a középiskolások egy szórakoztató tudásfelmérőn vehetnek részt, ahol bebizonyíthatják, hogy mennyire ismerik Mátyás királyt.

A csíkszeredai tanulók több csoportját kreatív, logikai és csapatfeladatok várják a királyi kincsvadászaton, a középiskolások pedig egy szabadulószoba feladataival küzdenek meg Kulcsár Petra vezénylésével, míg Petres Enikő, az Erdélyi Hagyományok Házának munkatársa gyöngyfűzést tanít az érdeklődőknek.

Kolozsváron hangulatos időutazások várják a fiatalokat: az 5–7. osztályosok március 1-jén Mátyás király udvarában, korhű jelmezekben nyomozhatnak a Krónikák eltűnése után. A középiskolások különböző irodalmi műfajok segítségével rekonstruálják Mátyás király alakját, az elsajátított ismereteket pedig szituációs játékokban ültetik gyakorlatba.

Marosvásárhelyen a középiskolás diákokat egy gyakorlatias foglalkozáson Avram Éva Teréz tanítja az úri hímzés technikájára február 20-án. A kisebbeknek Domahidi Kata, Fejér Henrietta és Márton Kinga tartott a reneszánsz korhoz kapcsolódó tevékenységeket, mint az iniciálédíszítés, dobozfestés, ékszerkészítés, de hangszeres foglalkozás és kvíz is volt.

Nagyváradon február 17-én három, párhuzamosan zajló műhelyen különböző szempontok szerint közelítik meg Mátyás király korát a diákok. Például lúdtollal írhatnak levelet, amelyet viaszpecséttel zárnak le, miközben megismerkednek a reneszánsz kori levélírás módszereivel. Egy párhuzamosan zajló tevékenységen szaglás és hallás útján kell egyes tárgyakról eldönteniük, hogy léteztek-e Mátyás korában. A középiskolások egy drámafoglalkozással egybekötött királyi vacsorán ünnepelnek.

Sepsiszentgyörgyön Benkő Éva meseterapeuta tart foglalkozást a diákoknak február 23-án, amelyet reneszánsz táncoktatás követ Kocsis Hunor Tibor és Kocsis Lilla koreográfusok vezetésével. A középiskolások ismeretterjesztő versenyen mérhetik fel tudásukat, majd szintén reneszánsz táncokat tanulnak.

Szatmárnémetiben a fiatalok meseterápiás foglalkozáson vehetnek részt február 23-án, ahol Bálint Katalin meseterapeutával járják körbe a Mátyás-kultusz egyik alappillérét képező műfajt. Az élő meseszó, városi séta, korhű zene és közös alkotás mind hozzájárul az élményhez. Február 27-én egy diákcsoport Keresztes Ágnes, a Harag György Társulat színművészének vezetésével a városi színházba látogat, ahol drámapedagógiai tevékenységen fejlődhetnek. Egy további csapat 29-én a Test Play társasjáték-webáruház munkatársainak irányításával Mátyás királyról és a korabeli erdélyi viszonyokról szóló stratégiai játékokat próbálhat ki.

Székelyudvarhelyen február 27-én a Középiskolás Program tagjai korhű táncokkal fognak megismerkedni Ruszuly Ervin színművész, koreográfus irányításával.

„Névadónk születési évfordulója minden évben kiemelt szerepet kap a programjaink között, így diákjaink tovább éltethetik Mátyás király emlékét és örökségét. Munkatársaink igyekszenek interaktív, élményekre épülő foglalkozásokkal felkelteni a fiatalok figyelmét, és minden korosztályt saját szintjén bevonni a tevékenységekbe” – mondta el Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója. Kiemelte, külön köszönet jár a helyi szervezeteknek és szakembereknek, akik az MCC munkájába bekapcsolódva minden évben hozzájárulnak a diákok gyarapodásához.

 

Galériánk bővül.