Olvasási idő: 2 perc

Társadalom, munkaerőpiac és tudomány – ezekre a pillérekre szükséges támaszkodnia a felsőoktatásnak, mondta Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter július 26-án, péntek délelőtt Tusnádfürdőn. Az MCC által rendezett, Az oktatás mint ideológiai harctér című panelbeszélgetésen a miniszter kiemelte, a társadalmi küldetés része, hogy a felsőoktatás közösséget teremtsen, értelmiséget képezzen.

Az oktatásnak az is feladata, hogy értékeket, tudásanyagot és kulturális hagyományokat adjon át a következő generációnak – emlékeztetett Joanna Williams, az MCC vendégoktatója. A Cieo agytröszt alapítója és igazgatója rámutatott, ha a felsőoktatásban erősítjük a filozófiai, társadalomtudományi es kulturális hagyományokat átadó képzési modulokat, akkor a jövő számára jobb orvosokat, mérnököket, közgazdászokat és jogászokat is képzünk.

Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezetője kiemelte, nem húzódik ellentét a gazdasági szempontokat előtérbe helyező oktatás és az értelmiségképzést erősítő törekvések között, sőt a két célkitűzés erősíti egymást.

A beszélgetést Szakos Enikő moderálta. A Tanuláskutató Intézet kutatója kérdésére, miszerint mennyire szivárgott be az ideológia a felsőoktatásba, a résztvevők komoly problémára hívták fel a figyelmet.

Az Egyesült Királyságban súlyosan sérült az akadémiai függetlenség és a véleménynyilvánítás szabadsága az utóbbi évtizedekben – figyelmeztetett Joanna Williams. Szerinte a felsőoktatás átpolitizálttá vált, amelynek során bizonyos, elsősorban konzervatív véleményeket elnyomnak, így éppen az intellektuális sokszínűség szenved kárt.

Setényi János szerint Magyarországon is megjelent már az ideológiai színezettség az egyetemeken. Az intézetigazgató úgy véli, természetes, hogy bizonyos tudományágak esetében inkább liberális, másoknál hagyományosan konzervatívabb szemléleteket érhetünk tetten, ugyanakkor nem beszélhetünk radikális ideológiai háborúról hazánkban.

Magyarország felsőoktatási rendszere kiegyensúlyozott és a hallgatók politikai befolyástól mentesen, biztonságban tanulhatnak – szögezte le a miniszter. Hankó Balázs kijelentette, a magyar egyetemek autonómiája példaértékű, ez vonatkozik az akadémiai, kutatási és gazdasági függetlenségre is – tette hozzá.