Olvasási idő: 7 perc

Informatikai konferencián vett részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának két kolozsvári diákja, Ács Hunor és Domokos Ábel március 2-án Marosvásárhelyen. Az alábbiakban a két informatikushallgató beszámolóját olvashatjuk az eseményről.

Az MCC kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az oktatás mellett a hallgatók versenyeken, konferenciákon való megjelenését is támogassa, felkarolja a diákok kezdeményezéseit, ötleteit, és megteremtse a lehetőséget, hogy a fiatalok az egyetemi oktatás és a Collegiumban szerzett ismeretek mellett további színvonalas eseményeken bővítsék tudástárukat. Erre szolgált a diákok marosvásárhelyi konferencián való részvétele is.

A Limitl3SS konferenciát a 3SS informatikai cég szervezte a Kultúrpalotában. „Az esemény egyedülálló lehetőséget kínált a résztvevők számára, hogy bepillantást nyerjenek a legújabb technológiai és üzleti innovációk világába, miközben szoros kapcsolatokat alakíthatnak ki az iparág szakértőivel és hasonló gondolkodású emberekkel. Az esemény különlegességét a nemzetközi hírű előadók gondosan összeválogatott sora adta, akik mélyreható ismereteket és friss perspektívákat osztottak meg a résztvevőkkel a szoftverfejlesztés, mesterséges intelligencia, üzleti stratégiák, személyes fejlődés, web3 és számos egyéb terület kapcsán” – számolt be a konferenciáról Ács Hunor.

Az MCC-s fiatalok a nap folyamán több előadást is meghallgattak, és kapcsolathálójukat és építették, gyakorló informatikusokkal beszélgettek, akik megosztották tapasztalataikat és meséltek hétköznapi kihívásaikról. „Nekem, mint pályakezdés előtt állónak ez az esemény jó alkalomnak bizonyult, hogy betekintést nyerjek az informatikusok világába” – vallja Domokos Ábel. Beszámolt róla, hogy az előadássorozat a programozó munkacsoportok menedzselésével és a produktivitás növelésével kezdődött, inkább pszichológiai szempontból közelítve meg a kihívásokat. „A kitartással kapcsolatosan elhangzott egy olyan perspektíva, hogy a hibákat ne tekintsük mindig kudarcnak, hanem tovább kell próbálkozni, míg sikerül. Például egyes sikeres cégek, cégvezetők esetében felületesen azt is mondhatnánk, hogy szerencsések voltak, azonban a valóságban meglehet, hogy 10 sikertelen kezdeményezés tapasztalata árán sikerült ide eljutniuk.”

„A konferencián Somogyi Erzsébet, a Google mérnöki menedzsere High Performing Teams című előadásában arra összpontosított, hogy miként lehet hatékony, jól teljesítő csapatokat építeni. Megosztotta saját tapasztalatait és módszereit, amelyek segítségével csapatok maximális potenciálját lehet kiaknázni, hangsúlyozva a kommunikáció és a közös célok fontosságát. Sascha D. Kasper, a 3SS humán erőforrásért felelős vezetője Pursuing Productivity: Pushing Past Procrastination című előadásában a halogatás és a perfekcionizmus kapcsolatát vizsgálta, rámutatva, hogy ezek a tényezők hogyan akadályozhatják a produktivitást. A halogatást mint lehetőséget említette, hogy újraértékeljük, mi valóban fontos, miközben felhívta a figyelmet a perfekcionizmus veszélyeire, amely gyakran több kárt okoz, mint hasznot” – foglalta össze az előadások lényegét Ács Hunor.

A résztvevők egy személyesebb szakmai életúttal is megismerkedhettek Timmy Ghiurau, a Point-Labs társalapítójának történetén át. A szakember főként okosszemüvegekkel, a virtuális és kiterjesztett valóságok technológiáival foglalkozott. Az egyik cégét a Facebook meg is vásárolta, és felhasználta a Metaverzum fejlesztésében. Betekintést nyújtott abba, hogy ezek a technológiák hogyan formálják át mindennapjainkat és hogyan integrálódhatnak a valós világba, új lehetőségeket teremtve ezzel.

A délután folyamán a mesterséges intelligencia témája került fókuszba egy előadáson és egy panelbeszélgetésen. Sterescu Amalia vezetőképző szakember Leadership 2024: Step into the powerful you! című előadásában a jövőbeli vezetési kihívásokra és lehetőségekre összpontosított. Felvázolta, hogy a változó munkaerőpiaci körülmények és technológiai fejlődések hogyan igényelnek újfajta vezetői készségeket és hozzáállást.

Elin Hauge MI- és üzleti stratéga Artificial Intelligence, Paradigm Shift in the Human-machine Alignment című előadásában az MI és az ember-gép összehangolás paradigmaváltását tárgyalta. Kiemelte, hogy az MI nem varázslat, hanem matematika – egy eszköztár, amely a következő lépést jelenti az emberiség technológiájának fejlődésében. Szó esett még a generatív mesterséges intelligencia alkalmazási potenciáljáról, mely technológiára épül a ChatGPT is. Az új technológia kiaknázása új fejlesztési irányt jelent számos cégnél, amelyhez biztos statisztikai tudás szükséges. Domokos Ábel kifejtette: „Hasznos volt megtudnom, hogy több cég már mikroszinten is próbálkozik a technológia alkalmazásával, így hasznos lesz, ha bővítem a statisztikatudásomat.”

Máté Gábor nyugdíjas orvos és bestselleríró Mental Self-Care in Tech World című előadásában a technológia világában való mentális öngondoskodás fontosságát hangsúlyozta. Beszélt a gyermekkori traumák és a felnőttkori problémák összefüggéseiről, valamint arról, hogy a stressz és az érzelmek visszafojtása miként vezethet fizikai betegségekhez. Rámutatott, hogy a mentális egészségünk szoros kapcsolatban áll a fizikai egészségünkkel, és fontos, hogy az embert egészében kezeljük, ne csak fizikailag.

A kötetlen beszélgetések során a tapasztaltabb szakemberek elmondták, hogy ma jobban meg kell küzdeni az állásokért az informatikai munkaerőpiacon. „Azt ajánlották, hogy emiatt legyek jól felkészülve” – számolt a hallottakról Domokos Ábel, majd hozzátette: „A konferencián szerzett tapasztalatokat és tanulságokat hasznosnak találtam a pályakezdésemhez. A következő időszakban már csak ezek alkalmazása és gyakorlatba ültetése következik számomra.”

„A Limitl3ss konferencia egy különleges esemény volt, ahol a legújabb technológiai és személyes fejlesztési trendeket ismerhettük meg. Az előadók sokféle inspiráló témát érintettek, mint például a technológia jövője, a vezetés, a mentális egészség, és az emberek és gépek közötti kapcsolat. A konferencia lehetőséget adott a résztvevőknek, hogy beszélgessenek az előadókkal, kérdezzenek, és új ötletekkel térjenek haza. Ez az esemény nemcsak új ismeretekkel gazdagított minket, hanem egyrészt motivált, hogy változtassunk saját munkafolyamatunkon, másrészt pedig, hogy továbbadjuk az előadók által képviselt kivételes szellemiséget” – foglalta össze tapasztalatait Ács Hunor.