Olvasási idő: 3 perc

Igazi jogászokká válhattak az MCC középiskolás diákjai Székelyudvarhelyen az október 21-i régiós KP szombaton. A Jog(od) vagy kötelesség(ed) címmel megrendezett képzés az emberi jogok, diákjog, felnőtté válás, valamint döntés és kezdeményezés szabadságának témaköreit járta körül.

Az októberi KP szombaton előadóink voltak: dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora, Borota Gábor pszichológus, Mód Nemes Gabriella pszichológus, Lukácsi Katalin jogász, Kolumbán Rita mentálhigiénés szakember, valamint a Jogaink Egyesület munkatársai.

A találkozóról Vargyasi Lehel, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Főgimnázium 11. osztályos tanulójának beszámolóját olvashatjuk:

A KP hétvégékben az egyik legjobb dolog a KáPéntek, amit ez a hétvége is tartalmazott. A korábban érkezőkkel közösen ismerkedős játékokon vettünk részt, amelyek összerázták a csapatot, ugyanis új tagok is jöttek, akiket megismerhettünk a foglalkozás alatt. A játékok a hangulatot is feloldották, ami szintén segített a csapat összekovácsolásában.

A napot dr. Tonk Márton előadásával indítottuk, amely az emberi jogokról szólt. Ebben az előadásban betekintést kaptunk a múltban kialakult jogi rendszerekbe, ugyanakkor több szempont szerint megvizsgáltuk a mai emberi jogokat. Ezenkívül foglalkoztunk a természetjoggal, polgárjoggal és az emberi jogok tanával is. Példákkal és különböző esetek bemutatásával az előadásból több dolgot is tanulhattunk, ami hasznos lehet az életünk bármely szakaszában. Ez nagyon fontos, mert az emberek többsége nincs tisztában a jogaival. Kifejezetten hasznos előadás volt, én sokat tanultam belőle, és érdekesnek találtam.

Az előadást követte egy interaktív műhelymunka a diákok jogaival kapcsolatban, ahol rengeteg dologra derült fény. Olyan kérdésekre kaptunk választ, amelyeket mindenkinek tudnia kéne. Például, hogy a kiskorú dolgozhat-e éjjel (meglepően, nem), vagy hány éves korig kötelesek a szülők eltartani a gyerekeiket (26 éves korig, ha a gyerek folytatja a tanulmányait, és nincs jövedelme). Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket magyaráztak el. Mindegyik kérdésnél felbukkant még öt másik szinte mindenkiben, és az előadók gond nélkül megválaszolták ezeket. Ezután közösen, csoportokra osztva létrehoztunk egy-egy új törvényt, amit meg is kellett magyarázni, és érvelni mellette. Majd a többi csapat megszavazhatta, hogy hatályba lép-e a törvény, vagy sem. Remek feladat volt. A foglalkozás végén két könyvet kaptunk ajándékba, melyek közül az egyik a diákok jogairól szól, a másik pedig a fiatal vállalkozók kérdéseit tisztázza.

A harmadik és egyben utolsó előadás egy kerekasztal-beszélgetés volt: Mód Nemes Gabriella és Lukácsi Katalin a felnőtté válás jogi és pszichológiai megközelítéseit ismertették. Egy jogász és egy pszichológus osztotta meg tudását, tapasztalatait és gondolkodását a közönséggel. Érdekes volt ezeket szembeállítani, mert sok esetben különbözött a két oldal, de voltak hasonló kimenetek is. Itt is sok kérdésemre kaptam választ, ami hasznos lehet még, és megóvhat sok esetben a bajtól.