Olvasási idő: 5 perc

 
2021 legtöbb ember életében nem a külföldi utazásokról marad emlékezetes, kivétel ez alól Heni és Barbi. A két MCC alumi tag a tavaly ősszel két hónapot töltött Törökországban egy önkéntességi program keretében. Az itt szerzett tapasztalatokról és átélt élményekről tartottak beszámolót az MCC Kolozsávri Egyetemi Program (KEP) diákjainak, bíztatva őket, hogy használják ki a fiataloknak nyújtott lehetőségeket és jelentkezzenek önkéntesnek.


Bemutatójuk elején ismertették társaikkal a European Solidarity Corps keretein belül működő önkéntességi programot, amelynek segítségével eljutottak Törökországba. A program, az Európai Unió támogatásával, lehetőséget nyújt minden 18-30 év közötti fiatalnak egyéni vagy csoportos, belföldi vagy külföldi önkénteskedésre egyaránt.


A lányok esete nagyon különleges volt. A szervezet weboldalára való regisztráció után nem ők, hanem őket keresték meg egy lehetőséggel. Először kételkedtek, furcsa volt számukra az, hogy nem ők keresnek maguknak programot, hanem a programvezető ír rájuk, azonban miután alaposan utánanéztek mindennek, megbizonyosodtak róla, hogy egy valós lehetőséget kínálnak számukra. Elfogadták az ajánlatot, majd a Youth Association from Transylvania küldő szervezet segítségével intézett adminisztrációs ügyek lebonyolítása után a lányok megkezdték önkéntes tevékenységüket.
Heni és Barbi két hónapot töltöttek Törökországban, Eskişehir városban egy lovasterápiával foglalkozó központban, ahol fő feladatuk a lovak és a környezetük gondozása volt. Emellett a többi önkéntessel együtt, fogyatékkal élő gyerekeknek tartottak foglalkozásokat, valamint egy vidékre kihelyezett állatorvosi egyetemre jártak angol órákat tartani a török hallgatók számára. Ezen kívül, több alkalommal is besegítettek egy állami mezőgazdasági területen folyó munkálatba is. A program részeseként török nyelvórákra jártak, így lehetőségük volt azon alapvető szavak megtanulására, amelyeket mindennap használtak.


A kötelező tevékenységek mellett, a hétvégéik szabadok voltak. Ilyenkor Heni és Barbi arra törekedett, hogy minél jobban megismerje az országot, valamint az ott élő embereket. Az országban levő óriási távolságok ellenére, szabadidejükben Törökország nevezetességeit látogatták meg: eljutottak Izmirbe, a török tengerpartra, Isztambulba, valamint Heninek lehetősége volt Kappadókia kincseinek felfedezésére is. Örültek annak, hogy az országban tartózkodtak október 29-én, a törökök nemzeti ünnepén is, amikor a Török Köztársaság kikiáltására emlékeznek és részt vehettek az ünnepségeken is. A lányok külön kiemelték a lakósság közvetlenségét és a török emberek vendégszeretetét. Ha úgy mutatkoztak be, hogy Romániából érkeztek szívélyesen fogadták őket, mert sok olyan személyel találkoztak, akik román felmenőkkel rendelkeznek. Valamint ha magyarként mutatkoztak be, boldogan emlegették a két nemzet egykori „jó” kapcsolatát. Heni Kütahya-ban is volt, ahol az egyik látnivaló Kossuth Lajos egykori háza, amelyben politikai menekültként élt.


A beszámolójuk során a lányok csillogó szemekkel idézték fel útjuk eseményeit az MCC közösségének. Azt mondták, hogy a kisebb nehézségektől eltekintve, ez az útjuk volt eddigi életük legnagyobb kalandja. Nagy lehetőségnek tartották azt, hogy lényegében teljesen ingyen eljutottak egy távoli országba, közelről megismerhettek egy számukra idegen kultúrát, új embereket ismerhettek meg, szoros barátságokat köthettek a világ különböző pontjairól érkező fiatalokkal. Külön kiemelték azt, hogy ez az önkéntesség ébresztette rá őket arra, hogy a fizikai távolság és a különböző kultúrák sajátosságai elválasztanak bennünket, azonban a fiatalok ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek a világ minden pontján, ugyanazon kérdésekre keresik a válaszokat. Felhívták a jelenlevők figyelmét, hogy utazzanak, dolgozzanak, önkénteskedjenek, ismerjenek meg minél több országot, kultúrát, építsenek kapcsolatokat külföldön élő fiatalokkal, használják ki a számukra nyújtott lehetőségeket.


Tasnádi Márton
Kolozsvári Egyetemi Program
Nemzetközi kapcsolatok és gazdaság szakirány