Olvasási idő: 3 perc

A környezetszennyezés megelőzésére hívta fel a figyelmet az Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) szatmárnémeti fiókszervezete által szervezett Zöld élmény – Fedezd fel a Szamos mentét kezdeményezés Szatmárnémetiben. A szeptember 28-i esemény célja az volt, hogy megalapozza a résztvevők ökológiai ismereteit és aktívan bevonja őket a természetvédelembe. A szervezők oktatási előadásokkal, gyakorlati műhelymunkákkal és környezetbarát szabadidős tevékenységekkel várták az érdeklődőket.

Az interaktív program Márk Nagy János előadásával kezdődött az Erdélyi Kárpát Egyesület képviseletében. A Szamos Természetvédelmi Területről szóló bemutatóban hasznos információk hangzottak el a biodiverzitás megőrzésének fontosságáról és a levegőszennyezés ökoszisztémára gyakorolt hatásairól. A prezentáció után Kiss István Róbert (EKE) kíséretében a Szamos partján folytatódott a program, ahol a helyi madarak énekét figyelhették meg a résztvevők egy hangulatos őszi séta során. A csicsergésnek és a táj nyugalmának köszönhetően mélyebb kapcsolat alakult ki a résztvevők és a természet között.

 

Az esemény második felében a környezetbarát közlekedési eszközök fontosságára és a levegőszennyezés csökkentésére hívta fel a figyelmet az EKE által szervezett biciklitúra, ahol a diákok fenntartható módon fedezték fel a Szamos mentét kerékpárral. Párhuzamosan kézműves-foglalkozás is zajlott, melynek célja a gyerekek oktatása volt a hulladékok újrahasznosítása és a fenntarthatóság szellemében. A foglalkozás során a résztvevők zöldségek és gyümölcsök felhasználásával festettek és nyomtattak vászontáskákra, így megtanulva a természetes erőforrások használatát. Ezenkívül kis üvegcséket díszítettek dekupázs technikával, elősegítve a kreatív tárgyújrahasználatot.

 

A zöld napot a dr. Szodoray-Parádi Farkas által tartott bemutató zárta a Romániai Denevérvédelmi Egyesület képviseletében. A lebilincselő prezentáció a denevérek világáról és azok ökoszisztémában betöltött szerepéről szólt. A foglalkozáson speciális felszereléssel denevéreket azonosítottak ekolokációs technikával, amely rávilágított a fontosságukra az ökológiai egyensúly fenntartásában.

Az esemény jelentős számú résztvevőt vonzott be, a tevékenységek hozzájárultak a levegőszennyezésről és annak csökkentési lehetőségeiről szóló tudatosság növeléséhez. A résztvevők aktív bevonása a kézműves-foglalkozásokba és a biciklitúrába bebizonyította, hogy a környezeti nevelés kreatív és szórakoztató módon is megvalósítható. A program a 675/13.06.2024 számú, Ökotudatos generáció (Generația eco conștientă) című pályázat keretében valósult meg.