Olvasási idő: 4 perc

Élménydúsan telt az MCC Középiskolás Programjának első KP+ túrája az idei tanévben. A csapat Csíkszépvízre látogatott, ahol rengeteget tanulhattak a helyiektől.

Az alábbiakban Török Tímea, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium 11. osztályos tanulójának beszámolóját olvashatjuk az emlékezetes kirándulásról:

A településfejlesztés volt a központi témája az október 31. és november 3. között megrendezett KP+ túrának, ahol 23 diáktársammal több, kisebb-nagyobb községből érkezve betekinthettünk Szépvíz életébe és annak fejlesztési folyamataiba. Az esemény teljesen ráébresztett minket arra, hogy milyen infrastrukturális programokkal járulhatunk hozzá a falu gazdasági és társadalmi fellendítéséhez.

Az első napunk az érkezést követően csapatösszerázóval kezdődött, amely sokat segített a résztvevő diákok között kialakuló szoros barátság kiépítésében és a jó hangulat kialakításában. Ezt követően megnézhettünk egy kisfilmet a település főbb látványosságairól, így gyarapíthattuk ismereteinket Szépvíz községéről.

A második nap volt számomra a legizgalmasabb, hiszen reggel lehetőségünk adódott egy kalandos túrára, a Pogány-havasra. A hosszú utat kárpótolta a látvány, amely minket fogadott. A helyszínen Ferencz Tibor, a település polgármestere vezetett körbe minket. A tartalmas sétát egy bográcsos ebéd követte a Szent László-emlékhelyen. A program érdekes előadásokkal és műhelymunkákkal folytatódott, ahol megtudhattuk, milyen hatással volt az örmények letelepedése Szépvízre. A továbbiakban a helység kulturális- és sportéletéről tanulhattunk, ahol a jókedvszintünk emeléseként egy kisebb karatebemutató részesei lehettünk. A hangulat fokozódott Kádár Beáta előadásának köszönhetően, aki a brandépítés kérdéskörét vesézte ki szórakoztató feladatokkal megfűszerezve.

A harmadik, és félig utolsónak tekinthető nap – szerintem az eddig elhangzottakat is lekörözve – volt a legproduktívabb. A községfejlesztés tárgyát kivesézve, a tanultakat bővítve, csoportokra osztva ellátogattunk a Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet sajtgyárába. Ezután a Szépvíz Rádió stúdiója következett, majd pedig a Székely Határőr Emlékközpontot tekinthettük meg. Utóbbiról nem is gondolnánk, hogy mennyi meglepően értékes dolgot és emléket tartogat. Később három helyi vállalkozó érdekes történetét hallgathattuk meg, majd a helyi termékek kóstolóján megízleltük a település híres ételeit. Emellett a közbirtokosok szerepköréről is érdekes dolgokat tanulhattunk meg. Az ezt követő műhelymunkán mindenki megtervezhette saját települését és infrastruktúráját, majd Szépvíz saját tekehelységében játszhattunk együtt. A szervezőknek köszönhetően izgalmas élményekkel lettünk gazdagabbak a három nap során.

Zárásként köszönetet szeretnék mondani mindannyiunk nevében az esemény megvalósítóinak, és hálás vagyok, hogy részt vehettem ezen a tanulmányi túrán, amely rengeteg jó emléket, illetve tudást fog maga mögé zárni, és új embereket, akiket mára már barátaimnak tudhatok.