Olvasási idő: 4 perc

Kolozsvárra látogat napjaink egyik legismertebb fizikusa: dr. Geoffrey Brian West a fizikát, a biológiát és a társadalomtudományokat összekötve dolgozta ki nagy sikerű elméletét, a városok és vállalatok tudományát. Május 22-én a Transylvania Lectures eseménysorozat keretében a Mathias Corvinus Collegium kolozsvári központjában tart előadást, beszélgetőtársa Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar fesztivál alapítója.

A május 22-i előadás és beszélgetés címe: Why Companies and People Die, yet Cities Survive – The Universal Laws of Life, Growth, and Death (Túlélő városok, halandó vállalatok és emberek – Az élet, növekedés és halál egyetemes törvényei).

Miért áll meg a növekedésünk, miért élünk 100 évig, és miért alszunk napi 8 órát? Miért szűnnek meg a vállalatok, és hal meg minden ember, miközben a városok folyamatosan növekednek, és az élet üteme tovább gyorsul? És hogyan kapcsolódnak ezek az innovációhoz, a jólét teremtéséhez, a társadalmi hálózatokhoz, az urbanizációhoz és a bolygó hosszú távú fenntarthatóságához? Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk a Transylvania Lectures következő alkalmán. Bár az élet valószínűleg a legösszetettebb és legváltozatosabb jelenség az univerzumban, számos alapvető jellemzője meglepően egyszerűen, szisztematikusan skálázódik: ilyen például a metabolikus ráta kiszámítható emelkedése a sejtektől a bálnákig, az időskálák az élettartamtól a növekedés üteméig, a méretek skálázódása a genom hosszától a fák magasságáig.

A városok, a vállalatok és az egyetemek is ilyenfajta növekedési mintát mutatnak: a bérek, a profit, a szabadalmak, a bűnözés, a betegségek és az utak mind szinte „univerzális” módon skálázódnak. A beszélgetés érinti az élet szerveződésének és dinamikájának nagy részét korlátozó törvényszerűségek eredetét, és bemutatja az életet fenntartó hálózatok (a keringési rendszerektől a társadalomig) alapjait. Ezek történelmen, földrajzon és kultúrán átívelő dinamikája drámai hatással van a növekedésre, fejlődésre és a hosszú távú fenntarthatóságra – ellenőrizetlenül még az innováció és a jólétteremtés is végül összeomláshoz vezethet.

Dr. Geoffrey West a Santa Fe Intézet korábbi elnöke és tiszteletbeli professzora, valamint az Oxfordi Egyetem Green-Templeton College oktatója. A Santa Fe Intézethez való 2003-as csatlakozása előtt a Los Alamos Nemzeti Laboratórium részecskefizikával foglalkozó csoportjának vezetője és alapítója volt. Elméleti fizikus, akinek fő kutatási területe a fizika, a biológia és a társadalomtudományok alapvető kérdései. Munkáját az egységesítő elvek és a „komplexitás alapjául szolgáló egyszerűség” keresése motiválja. Kutatási területe az anyagcsere, a növekedés, az öregedés és a halál, az alvás, a rák, az ökoszisztémák, az innováció és az élet gyorsuló tempója. Legutóbb a városok és vállalatok tudományát fejlesztette ki, beleértve az antroposzféra hosszú távú globális fenntarthatóságának kihívását. Világszerte számos nagyszabású rendezvényen tartott előadást, többek között a TED-en és Davosban. Több díjjal is jutalmazták, munkássága számos kiadványban, rádiós és televíziós műsorban szerepelt. Scale; The Universal Laws of Growth, Innovation, Sustainability, and the Pace of Life in Organisms, Cities, Economies, and Companies című bestseller könyve 2017-ben jelent meg. A Harvard Business Review 2007-ben a városokkal és vállalatokkal kapcsolatos munkáját az év egyik áttörő ötletének választotta. 2006-ban a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

Az eseményen Geoffrey West beszélgetőtársa Böszörményi-Nagy Gergely a Brain Bar jövőfesztivál alapítója, a Design Terminal innovációs ügynökség vezetője és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) alapítványi elnöke. Egyetemi tanulmányait a Corvinuson, a CEU és a Stanford üzleti karán, majd a London School of Economics-on végezte. Magyarország innovációs ökoszisztémájának fejlesztéséért 2020-ban Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki. 2022 óta a Magyar Honvédség önkéntes tartalékosa.

A beszélgetés angol nyelven fog zajlani.

REGIZTRÁCIÓ