Olvasási idő: 4 perc

Brüsszeli tanulmányi úton vehettek részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának erdélyi diákjai. A marosvásárhelyi, kolozsvári, csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, szatmárnémeti és baróti diákokból álló csapat szeptember 18–21. között meglátogatta a brüsszeli MCC-központot, és előadásokon, városnézésen, waterlooi kiránduláson is részt vettek. Az élménydús napokról Harsan Fárr Alia, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum 11. osztályos tanulója számolt be:

Idén része lehettem annak a tizenkét személyből álló, szerencsés diákcsoportnak, akik négy izgalmas napot tölthettek Brüsszelben. Alkalmunk nyílt nemcsak tanulni és világot látni, hanem új barátságokat is kötni. Már hajnalban pörgött mindenki, hogy elkaphassuk a repülőt, és két óra múlva a Charleroi reptéren találtuk magunkat, jó messze hazánktól. Átutaztunk a brüsszeli MCC-központba, ahol el is kezdődtek a programok.

Elsőként Gát Ákos Bence előadásán vehettünk részt. Nagyvonalakban beszámolt nekünk az Európai Parlament működéséről, elmondta, hogy a képviselők nem országuk, hanem politikai hovatartozásuk szerint szerveződnek pártcsoportokba. Arról is mesélt, kik is képviselik országunkat az Európai Parlamentben. Sok kérdésünk volt, és ezekre mind válaszokat kaptunk. Ebéd után elfoglaltuk a szállásunkat, és átsétáltunk egy közeli parkba, ahol egy dús fákkal övezett tavacska partján találtunk magunknak helyet, hogy megosszunk egymással rövid bemutatóinkat Brüsszel különböző nevezetességeiről.

Ezután a Should museums be political? című, figyelemfelkeltő beszélgetésen vettünk részt. Jacob Reynolds és meghívottai, dr. Katalin Deme (Aarhusi Egyetem, Dánia), Jon Eirik Lundberg, a Laesoe Art Hall kurátora és Didier Rykner művészettörténész, újságíró és a La Tribune de l’Art múzeum alapítója arról beszélgettek, hogy mi a múzeumok célja a modern korban, és hogy a mai, politikával átszőtt világban sikerülhet-e ezeknek megtartani objektív pozíciójukat. Aznap este mindannyiunknak rengeteg új kérdése és ötlete volt.

Második reggel az MCC-központban James Illingworth tartott bemutatót, amelyben részletesebben beszélt az Európai Parlamentben tevékenykedő pártokról, bevezetve a délutáni programot. Egy gyors ebéd után az Európai Parlament ajtai előtt találtuk magunkat. Miután körbevezettek, részt vehettünk egy kerekasztal-beszélgetésen Winkler Gyula képviselővel. Ezt követően rögtön a Parlamentáriumba mentünk, ahol hordozható multimédiás tárlatvezetők kalauzoltak el minket az intézmény múltjába, megtudhattunk részleteket az európai integráció felé vezető útról és arról, hogy miként működik az Európai Parlament. Vacsoránál prof. dr. Frank Füredi, a brüsszeli MCC-központ igazgatója mondott köszöntőbeszédet, majd sok érdekes emberrel nyílt alkalmunk beszélgetni.

Következő reggel teljes gőzzel vágtunk neki a Waterlooba vezető útnak. A helyszínen társaink rövid bemutatót tartottak Napóleonról, a francia forradalomról és az Oroszlános-dombról. Beérve a múzeumba, egy 19. századi katonai öltözetet viselő tárlatvezető kísért minket végig a különböző termeken, ahol láthattunk festményeket, maketteket, egy 3D filmet és egy katona csontvázát is. Ezután bemutatta, hogyan lőttek egy akkori puskával. Ezt követően pedig mindenki felmászott az Oroszlános-domb 226 lépcsőjén, és kicsit kifáradva, de gyönyörködve néztünk végig az elénk táruló tájon. A városba visszaérve a Grand Place-en és környékén csavarogtunk, meglátogattunk két szobrot és a The View óriáskereket is.

Másnap reggel Richard J. Schenk tartott nekünk előadást a parlamentről és a mezőgazdaságról. Egy utolsó séta után búcsút kellett vennünk Brüsszeltől és ettől a felejthetetlen eseménytől is. Pár órán belül boldogan (és csokikkal teli táskákkal) integettünk a hamar tovasuhanó brüsszeli tájnak a repülőből.