Olvasási idő: 4 perc

Tartalmas tanulmányúton vett részt Magyarországon a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának 14 junior hallgatója november 30. és december 3. között. Az esemény szervezői számos izgalmas tevékenységgel készültek a résztvevők számára, amelyek a kapcsolatépítést és a szakmai fejlődést célozták meg.

A kirándulás első állomása Budapestre vezetett, ahol szakmai beszélgetéseken vettek részt a diákok. Pénteken Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese bemutatta a Collegium tevékenységét, majd alaposan kitért a jövőben kitűzött célokra és az ehhez szükséges tervekre. A részletes prezentációt egy kiadós beszélgetés követte Setényi Jánossal, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatójával. A diskurzus az Egyetemi Program bemutatása köré épült, és szó esett a tevékenység nyújtotta lehetőségekről. A továbbiakban Szepesi Balázs, az MCC Közgazdasági Iskolájának vezetője vette át a szót, aki felvázolta az iskola célkitűzéseit, majd válaszolt a hallgatók kérdéseire.

A szakmai beszélgetéseket kulturális tevékenységek követték. A hallgatók és kísérőik ellátogattak a Magyar Zene Házába, ahol a Nekünk írták a dalt című időszakos kiállítást tekintették meg. A tárlat a magyar pop-rock zene bemutatására összpontosult. Az intézményben lehetőség volt zeneszerzésre is különböző hangszerek segítségével. A komponálást a Partitúra Live – Csak természetesen című műsor követte, ahol a résztvevők a műsorvezetőkkel és a zenei élet elismert szakembereivel találkozhattak: Miklósa Erika világhírű opera-énekesnővel, Novák Péter színész és énekessel, valamint Batta András zenetörténésszel. A kulturális programot a Rudas Gyógyfürdő meglátogatása követte, amely Buda egyik különlegességének tekinthető. A hely építészetileg is felemelő élményt nyújt a látogatóknak a fürdő gyógyító hatása mellett.

Szombaton Veszprémben folytatódott a tanulmányi út, ahol a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. (VEB) vezetője, Markovits Alíz beszélgetett a hallgatókkal a kulturális fővárosok szerepéről, majd kitért Veszprémre és az eddig elért megvalósításokra. A beszélgetés után idegenvezetés következett, a diákok megismerhették a vár melletti létesítményeket, valamint szó esett a Kulturális Főváros kezdeményezés kapcsán megvalósult projektekről is. A továbbiakban a veszprémi MCC-központ meglátogatása volt a cél, ahol Csinády Rita központvezető fogadta a vendégeket, aki részletesen mesélt a központ kialakulásáról és a jelenlegi programokról. Az estét komolyzenei koncert zárta.

Az utolsó napon az erdélyi csapat Egerbe látogatott, ahol színvonalas borkóstolón vehetett részt a Szépasszony-völgyben. A helyszín minőségi borainak megízlelése mellett rengeteg hasznos információ hangzott el a készítési folyamatról és a fogyasztási szokásokról. A továbbiakban különleges városnézés következett, amelyet Hodor Mária Magdolna junior KEP-es hallgató tervezett meg. Az idegenvezetés a központban lévő Páduai Szent Antal-templomtól kezdődött, ezt követte a karácsonyi vásár felderítése, majd a Dobó István Vármúzeum megtekintése. A Vármúzeumban Hodor Mária egy térképes játékkal is készült, amely segítségével kalandosan ismerhették meg a diákok és a munkatársak a várat. A tartalmas hétvége számos érdekes tevékenységet foglalt magában, amely gazdagította a résztvevők élménytárát.