Olvasási idő: 3 perc

Különleges látogatáson vehettek részt az MCC Egyetemi Programjának kolozsvári hallgatói a helyi Szent Mihály-templomban június 4-én. Sárosi Béla, a KÉSZ Románia építőmérnöke vezette körbe az érdeklődőket az épületben, aki jelentős szerepet vállalt a 2018–2022 közötti rehabilitációs munkálatok előkészítésében és koordinálásában, emellett helyettes építésvezetőként is tevékenykedett.

Az MCC Szakmai- és Karrierfejlesztési Központja által szervezett látogatáson diákok és munkatársak számára egyaránt egyedülálló lehetőség nyílt a templom történelmi és építészettörténeti hátterének megismerésére. A résztvevők betekintést nyerhettek a restaurálás során alkalmazott módszerekbe és technológiákba, és a látogatók előtt zárt helyszíneket is megnézhettek, mint a templom barokk tetőszerkezettel rendelkező padlása. Emellett felmehettek a templom tornyába, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik Kolozsvárra. A szakmai vezetőnek kérdéseket tehettek fel, és közvetlen válaszokat kaphattak, ami különösen értékes tapasztalatot jelentett az építészet, az építészettörténet és az épített örökség rehabilitációja iránt érdeklődők számára.

A látogatás különlegességét növelte, hogy a kolozsvári Szent Mihály-templom elnyerte az Europa Nostra Díjat. Az Európai Bizottság és az Europa Nostra a napokban jelentette be az Európai Örökség Díj / Europa Nostra Díj 2024-es nyerteseit, amely az Európai Unió Kreatív Európa programja által társfinanszírozott elismerés. Idén Európa legrangosabb örökségvédelmi díját 26 nyertes vehette át, képviselve a kontinens 18 országát – a tizenkét tagú szakmai zsűri 206 pályázatból választotta ki az elismert projekteket. Az idei győztesek között két kiemelkedő romániai örökségvédelmi projekt is szerepel, egyikük a kolozsvári Szent Mihály-templom.

A Szent Mihály-templomon 2016 és 2022 között átfogó restaurálási munkálatok zajlottak, amelyek a puszta szerkezeti megerősítéseken és homlokzati felújításokon túl a belső terek renoválására és modern fejlesztésekre is kiterjedtek. A helyreállítás leginnovatívabb eleme a szerkezeti megerősítési módszer volt, amely a földrengésbiztonság növelése érdekében acél-rács szerkezeteket használt. A helyben készült új elemek és a rozsdamentes acél megerősítések beillesztése a hagyomány és a modernitás egyensúlyának megőrzését célozták. A felújítás során végzett régészeti munkálatok számos értékre derítettek fényt, gazdagítva a templom történelmi jelentőségét.