Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának tizenkét diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban jelenleg. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.

Tehetséggondozó intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az oktatás mellett a hallgatók versenyeken, konferenciákon való megjelenését is támogassuk, felkaroljuk a diákok kezdeményezéseit, ötleteit, és megteremtsük a lehetőséget, hogy színvonalas nemzetközi intézményekben is tapasztalatot szerezzenek

Mohan Laura a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének diákja, jelenleg Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatja tanulmányait az Erasmus+ ösztöndíjprogramban, szociológia szakon. Az eddigi tapasztalatait az alábbi interjúban olvashatjuk.

– Mesélj arról, hol és mit fogsz tanulni.

– Tanulmányaimat Budapesten, az Erasmus+ ösztöndíj keretében fogom végezni az ELTE Társadalomtudományi Karán, szociológia és kultúratudomány szakterületen. Azért jelentkeztem ide, mert az intézmény kínálata rendelkezik szociális munka szakképzéssel, valamint az Erasmus+ mobilitásnak köszönhetően az egyetem teljes kurzuskínálatából lehet válogatni. Amellett, hogy angol nyelvű kurzusokon is részt veszek, számos magyar nyelvű szociális munka órát is hallgatok.

– Mi motivált arra, hogy jelentkezz az ösztöndíjprogramra?

– Szerettem volna megismerni, hogy máshol hogyan működik a szociális munka oktatása. Mindemellett erdélyi magyarként mindig is hajtott a kíváncsiság, hogy megtapasztaljam az anyaországban való életet. Azért választottam Budapestet, mert annak ellenére, hogy számtalanszor meglátogattam, gyakran úgy éreztem, hogy nem láttam eleget a magyar fővárosból. A jövőre nézve nagy esélyt látok arra is, hogy itt végezzem el a mesterképzést, így ez egy kiváló lehetőség, hogy megismerjem az itteni szakembereket, oktatást és egyetemi rendszert. Fontosnak tartottam azt is, hogy folytassam MCC-s tanulmányaimat, és továbbra is részese legyek a közösségnek. Nem utolsósorban a város jó elhelyezkedésének köszönhetően rengeteg utazási lehetőség is adott.

– Milyen pozitív élménnyel gazdagodtál a kintléted során?

– A budapesti MCC-s közösség nagyon befogadó, és az nemzetközi diákok is hihetetlenül barátságosak. Eddigi ittlétem alatt minden tapasztalat, amelyet átéltem, hozzájárult a fejlődésemhez, így minden történést pozitívnak élek meg. Budapest csodálatos város, rengeteg tevékenység zajlik itt, nagyon aktív az Eramusos élet.

– Miért érdemes az MCC-hez csatlakozni?

– Fiatal korom ellenére az MCC-ben ismertem meg a legtöbb fantasztikus embert. A közösség befogadó ereje páratlan. Számomra az MCC rengeteg olyan lehetőséget adott, amelyről két éve még álmodni sem mertem volna. Legyen szó oktatásról, tanulmányi kirándulásról vagy rendezvényekről, ebben a közösségben egy olyan támaszra leltem, ahol elmondhattam a gondolataimat, megvitathattam észrevételeimet, és feltehettem a kérdéseimet. Azáltal, hogy az MCC tagja lettem, megtaláltam a helyem. Olyan szakembereket és tanárokat ismertem meg, akiknek a munkája és személye hatalmas benyomással volt rám. Az MCC közössége befogadott, és a lehető legjobb értelemben véve formált engem, valamint számtalan lehetőséget nyújtott arra, hogy fejleszthessem önmagam.