Olvasási idő: 4 perc

Jótékonysági rendezvényt szervezett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsváron január 26-án, amellyel Máté Dalma MCC-s diák műtétének költségeihez szerettek volna hozzájárulni. Az esemény meghívott előadója Berszán Lídia, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet Szociális Munka Tanszékének oktatója volt, moderátorként Molnár Boróka, a Kolozsvári Egyetemi Program hallgatója kérdezte a meghívottakat.

A jótékonysági esemény az MCC Fiatal Tehetség Programjának, Középiskolás Programjának és Kolozsvári Egyetemi Programjának kezdeményezésére valósult meg. A moderátori felvezetőt követően a szót Dalma vette át, aki kendőzetlen őszinteséggel mesélt magáról, betegségéről és a mindennapjairól. A diáklány tetraparézisben szenved, amely kihat az összes végtagjára, izomfeszülést és izomgörcsöt okoz. Februárban egy izomlazító műtétre kerül sor, ahol 22 helyen metszik meg a feszes izmokat, ezáltal remélve, hogy javulhat Dalma gerince, amely az utóbbi időben sokat romlott. Dalma úgy véli, ha tényleg léteznek csodák, akkor ennek a műtétnek is segítenie kell. Életmódját tekintve nagyon hálás édesanyjának, aki mindig izgalmas programokat szervezett számára, folyamatosan pörgött az élete. A sok tevékenységnek köszönhetően Dalma úgy érzi, hogy nincs lehetetlen, és számára ez ad életerőt a mindennapokban.

A továbbiakban Berszán Lídia vette át a szót, aki az érzékenyítés témáját vesézte ki. A szakértő kifejtette, hogy számtalan olyan helyzetet tapasztalt meg pályafutása során, amelyeket a szakkönyvekben nem említenek. Az évek alatt elkezdte lejegyezni az érdekes szituációkat, majd egy barátjának köszönhetően könyv formájában is kiadta ezeket. Az érzékenyítéssel kapcsolatosan az előadó elmondta, nagyban függ a környezettől, hogy miként reagálnak egy fogyatékkal élő személyre. Ahol van kommunikáció, szemkontaktus, jobban szocializált a viselkedés, ott a környezet is empatikusabban reagál. Életünk minél koraibb szakaszában kerülünk kapcsolatba speciális igényű emberekkel, annál nagyobb az esélye annak, hogy megtanuljuk helyesen kezelni a helyzetet.

Dalma elmesélte, hogy az iskolában az elemi osztályokban a társai mindig jól kezelték az ő különleges helyzetét. Ötödik osztálytól azonban a diákok nem mindig fogadták jól a vele szemben alkalmazott differenciált oktatást, ezért sokszor egyedül érezte magát. Amikor líceumba került, akkor elhatározta, hogy ő lesz az, aki nyitni fog az új osztálytársak felé. A diáklány úgy véli, hogy a változtatás kulcsa a megismerés: ha az utcán találkozunk egy fogyatékkal élő személlyel, akkor ne fordítsuk el a fejünket, hanem menjünk oda, és beszélgessünk az illetővel. Dalma szerint fontos, hogy az elfogadást szülőként is tanítsuk meg a gyereknek.

A beszélgetés végén a hallgatóság arra volt kíváncsi, hogy mi motiválja Dalmát a mindennapokban. A lány elmondta, hogy az életét igyekszik lehetőségként, és nem hiányként megélni. Mindenkinek azt tanácsolja, hogy ha pillanatnyilag nehézségekkel küzd, akkor is próbáljon meg bizakodó lenni, és mindenre lehetőségként tekinteni. Dalma azt is megjegyezte, hogy mennyire hálás édesanyjának a gondoskodásért és a szeretetért, amelyet folyamatosan kap tőle.

Dalmát többen ismerhetik a Marosvásárhelyi Rádióból, ahol érzékenyítő beszélgetéseket vezet sorstársaival, bátran és tabuk nélkül beszél ritka, a hátgerincet érintő betegségéről. Emellett kitűnő tanulmányi eredményeivel, kedvességével, lelkesedésével beragyogja a helyet, ahol csak megjelenik.

Ha ön is támogatni szeretné Máté Dalma gyógyulását, akkor megteheti a Dalma Mosolya Egyesület által létrehozott bankszámlaszámon keresztül: RO46BTRLRONCRT0524106901