Olvasási idő: 4 perc

Erdélybe látogatott Orbán Balázs országgyűlési képviselő, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója. A jogászt, politológust legújabb, Huszárvágás című könyvének bemutatója alkalmából látták vendégül az erdélyi MCC-központok. A szerzővel Nagyváradon, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön találkozhattak az érdeklődők. A kolozsvári esemény előtt az MCC erdélyi szerepéről, céljairól faggattuk a kuratóriumi elnököt.

Miért fontos az MCC-nek, hogy jelen legyen Erdélyben, hogy az erdélyi diákokkal is foglalkozzon?

Két irányból is fontosnak gondolom. Az egyik a szervezet alapító okiratában megfogalmazott cél. Az alapítvány azért jött létre, és arra használja a rendelkezésre álló forrásait, hogy a magyar fiatalok számára nyújtson ingyenes és a közoktatást kiegészítő, színvonalas, nemzetközi, modern eszközökkel, modern módszerekkel történő oktatást. Nem az van az alapító okiratban, hogy magyarországi fiataloknak, hanem az, hogy magyar. Úgyhogy mi ennek szellemében szeretnénk a világ és a Kárpát-medence bármely pontján élő magyar fiatalok számára elérhetővé tenni az MCC képzéseit.

Ráadásul, ha egy fiatal az otthonához közel marad, és az MCC képzéseiben vesz részt, ezáltal egy nemzetközi oktatási rendszerbe is bekapcsolódik, hiszen Pekingtől Washingtonig együttműködünk különböző egyetemekkel meg kutatóintézetekkel. Ez nagyon vonzó, és segít az erdélyi magyarság helyben maradása, megmaradása szempontjából, miközben nem befelé fordulást jelent, hanem egy világra való nyitottság mellett valósul meg.

A másik része – bevallom őszintén, ez egy önző szempont – a magyarországi diákok szempontja. Mi nem várjuk el a diákjainktól, hogy egy adott ideológiát magukévá tegyenek, de értékeket szeretnénk átadni nekik. És az értékek között az egyik első helyen szerepel az, hogy mi a Kárpát-medencében határoktól függetlenül is együtt vagyunk, összetartozunk. Ezt a gondolatot elméleti szinten át lehet adni, de a leghatékonyabb, ha a magyarországi diákok, akiknek nincsenek határon túli kötöttségeik vagy rokonságuk, megismerkednek a határon túl élő magyar fiatalokkal, időt töltenek azokon a tájakon és volt országrészeken.

Van-e ebben a kapcsolatban valamiféle kölcsönösség? Adunk-e valamit cserébe?

Rengeteget. Az MCC egy tehetséggondozó intézmény, és mindenkiben, aki a közelébe keveredik, van egy adag kíváncsiság, nyitottság, tudásvágy, tenni akarás. Ezek a diákok sokszor érzik – attól függetlenül, hogy Kolozsváron, Szatmárnémetiben vagy Zalaegerszegen járnak iskolába –, hogy könnyen érnek el sikereket az osztályukban. Azt gondolják, hogy majd az élet is ilyen könnyű és sikeres lesz. Az MCC összetereli őket a Kárpát-medence minden szegletéből, és új értelmet nyer számukra a tehetség fogalma. Ha a nagyon tehetséges diákokból közösséget építünk, ők egymást is tudják építeni, felfelé húzni. Szerintem az MCC-nek az a legfontosabb üzenete, hogy a jó nem elég, a legkiválóbbnak kell lenni. Nem véletlen a mottó sem: „Bonus intra, melior exi!”, azaz: lépj be jóként, távozz kiválóként! Állandóan fejlődni kell, állandóan több kell, állandóan jobbnak kell lenni. Ez a határon túli és az anyaországi nemzetrészek összekapcsoltságán keresztül megvalósul.

Milyen tanácsot adna az erdélyi diákoknak?

Először is azt, hogy legyenek nagyon büszkék arra, akik, meg ahonnan jöttek, mert egy fantasztikus helyről származnak, egy elképesztő közösségnek, kultúrának a tagjai. Törekedjenek arra, hogy megismerjék a világot. Az a tapasztalatom, hogy minél többet járnak a világban, annál inkább értékelni fogják az Erdély nyújtotta lehetőségeket. Néha Erdélyből nézve Erdély nem tűnik a legvonzóbb helyszínnek, de a világ többi részéből nézve már másképp fest. Ehhez csak meg kell ismerni a világot, és akkor a haza, az otthon felértékelődik.

Azt kívánom nekik, hogy használják ki az MCC lehetőségeit, amelyekkel korábban sem az erdélyi, sem a magyarországi fiatalok nem rendelkeztek. Legyenek ott, legyenek aktívak, tegyenek bele minél több energiát, építsék saját magukat, és általuk az egész magyar közösség is szépen fog épülni.