Olvasási idő: 4 perc

November folyamán megszerveztük a 2021/2022-es tanév első összevont régiós online e-KP szombatját. Az előadás- és workshopsorozatot a klímaváltozás témájára építettük, és nagy hangsúlyt fektettünk a Glasgow-ban tartott 26. Climate Change Conference-re is. Az erdélyi Középiskolás Program (e-KP) diákjai nagy lelkesedéssel és aktivitással kapcsolódtak be a programokba. Minderről Márton Erika diákunk beszámolójában olvashattok.

„November 19. és 20. között került sor az összevont, online régiós e-KáPéntekre és szombatra, melynek témája nagyon aktuális és égető fontosságú volt: a klímaváltozás. Ezen alkalom abban ütött el az eddigi régiós képzési napoktól, hogy a két régió, Kolozsvár és Székelyudvarhely, az internet meg a Zoom csodájának köszönhetően össze lett vonva, így még színesebb csapat állhatott össze, mint általában.

Mivel a legutóbbi regionális alkalom során nagyon jól éreztem magam, nem volt kérdéses, hogy ezen is ott a helyem, így péntek délután 19 órakor beizzítottam a kamerát és kíváncsian vártam, mi fog kisülni az egészből. Ezen a KáPénteken a játéké volt a főszerep, ismerkedős kártyapartival kezdtünk, de előkerült a Dixit is.

A szombati programsorozatot dr. Réti Kinga nyitotta bemutatójával, délelőtt 10 órától, ami lényegében megalapozta a soron következő workshopokat. Interaktív módon átbeszéltük az alapfogalmakat, így letisztázódhatott bennünk ez a kicsit sem egyszerű téma. Olyan kérdésekre kaphattunk választ, mint: Mi is a klímaváltozás? Mi okozza? Milyen következményei lehetnek a mi életünkre nézve?

dr. Bartók Blanka workshopja során inkább a statisztikai és tudományos részletekbe kaphattunk betekintést, meg abba, hogy az ember számára a klímaváltozás nem is egy olyan új és ismeretlen dolog, mint ahogy ezt eddig hihettük, hiszen egyfajta ciklikusságnak a része. Sikerült kitérnünk arra is, hogy átlagemberekként mit tehetünk azért, hogy lassítsuk ezt a folyamatot, és mennyiféle lehetőségünk van a bolygónk megvédésére. Egy számomra eddig ismeretlen portál segítségével még fel is mérhettük, mekkora az ökológiai lábnyomunk, vagyis mekkora kárt okozhatunk földünknek csupán a mindennapi életünkkel.

Az előadók sorát dr. Hartel Tibor zárta igen interaktívvá sikeredett workshopjával. A környezetrendezés, a természetközeliség és annak tiszteletének témáját jártuk körbe úgy, hogy közben nem ragaszkodtunk egy megadott struktúrához. Mindenkinek lehetősége volt beleszólni a beszélgetésbe és továbbszőni annak fonalát. Így esett szó a bogár hotelekről, „csináld magad kerti tavakról”, és a korhadt fák új életéről is.

Összességben egy nagyon gazdag programot tudhatunk magunk mögött. Személy szerint nagyon jól éreztem magam, és úgy gondolom, nagyon fontos és a hétköznapokban is felhasználható tudással gazdagodtunk. A következő feladatunk már csak az, hogy mindezt gyakorlatba is ültessük.”

 Márton Erika
Benedek Elek Pedagógiai Líceum