Olvasási idő: 4 perc

Izgalmas beszélgetésekkel, előadásokkal bővítette a 14. Kolozsvári Magyar Napok programkínálatát a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A neves kulturális esemény részesévé válva a Szentegyház utcai Ifjúsági Udvarban számos előadást hallgathattak meg az érdeklődők hazai és nemzetközi meghívottakkal.

A Kolozsvári Magyar Napok Erdély egyik legnagyobb kulturális fesztiválja, amely egy héten át egybegyűjti a helyi és Kárpát-medencei magyar kulturális életet a kincses városban. A rendezvénysorozat 14. kiadását vasárnap, augusztus 13-án nyitották meg. A kulturális kincsek felfedezése, előadások, találkozások, gyerekfoglalkozások, koncertek és bulik egy héten át megtöltötték Kolozsvár ismert és szeretett helyszíneit.

Az Ifjúsági Udvar programja kedden, augusztus 15-én indult el kvízesttel és koncerttel. Szerdán Boris Kálnoky Őseim földje című könyvét mutatta be a szerző és Jánó Mihály művészettörténész. A német nyelven megjelent könyvet Szász Csilla némettanár három év alatt fordította le magyarra, aki szerint a könyv sikere a benne rejlő szeretetből adódik. Egy délutáni életút-beszélgetésen „Ha fúj a szél, táncol a csizma” címmel mezőségi hagyományokról, a magyar néptánc sajátos jellemzőiről és az erdélyi letelepedéshez vezető folyamatról mesélt Michel Van Langeveld. A holland származású széki hagyományőrző a rendszerváltást követően látogatott el először Erdélybe. Visszavonzotta a tánckultúra, a széki közösségben kialakult barátságok és az élet egyszerűsége, így végül az lett az otthona.

Csütörtökön mutatták be a Kérészállamok – Átmeneti államok az első világháború után a történelmi Magyarország területén (1918–1921) című könyvet. A tanulmánykötetről (amelynek létrejöttéhez 20 kutató járult hozzá) dr. Zahorán Csaba, dr. Balogh Róbert, valamint dr. Főcze János történészek beszélgettek. A bemutatón szó esett az I. világháború utáni időszakról, az akkor létező kérészállamokról és működésükről.

Pénteken a mesterséges intelligencia kisebbségi jogainkra gyakorolt hatásairól Csala Dénes adatvizualizációs szakértő és Bethlendi András kisebbségjogász osztotta meg gondolatait. A meghívottak megállapították: a következő évtizedekben újabb reneszánsz várható a kisebbségi jogok terén. A technológia felszínre hozhatja az egyenlőtlenségeket, a közvetett diszkriminációt, kimutathatja az egyelőre láthatatlan aránytalanságokat, ugyanakkor vigyázni is kell vele, mert nem kevés veszélyhez vezethetnek az óvatlan lépések.

Szombaton délelőtt MCC Casino foglalkozáson vehettek részt az általános iskolások Kunstár Balázs irányításával, majd dr. Calum T. M. Nicholson antropológus és dr. Bökös Borbála, a Partiumi Keresztény Egyetem Bölcsésztudományi és Művészeti Karának dékánja Erdélyi városok és emberek a mai és 19. századi angol utazók szemében címmel mutatták be az egykori és mai nézeteket.

Vasárnap dr. Henri de Montety francia történész és Tóth-Gödri Iringó művészettörténész beszélgetett Kós Károly transzilvanista művészetéről és építészetéről az európai szecessziós mozgalom tükrében. Délután Bartusz-Dobosi László, az MCC Középiskolás Program vezető oktatója és diákjai bemutatták a KárPit irodalmi folyóiratot.

Az MCC társszervezőként vesz részt a 14. Kolozsvári Magyar Napokon, ahol az Ifjúsági Udvar programjának szervezését vállalta a Kolozsvári Magyar Diákszövetséggel (KMDSZ), az Országos Magyar Diákszövetséggel (OMDSZ), az YZ Intézettel, a Kolozs Megyei Magyar Diáktanáccsal (KMDT) és a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórummal (KIFOR) közösen.

Ezen a nyáron a Kolozsvári Magyar Napok mellett az MCC Erdély több városának kiemelkedő rendezvényeibe is bekapcsolódott, a helyi MCC-központok munkatársai és az önkéntes diákok is aktívan részt vesznek a szervezésben, lebonyolításban. Augusztusban a Partiumi Magyar Napokon és a Vásárhelyi Forgatagon is jelen volt a szervezet, szeptember elején pedig Sepsiszentgyörgyön a Tabakó Fesztiválon felel a nappali előadások szervezéséért.