Olvasási idő: 4 perc

Sepsiszentgyörgyre látogatott dr. Gladden Pappin, az MCC vendégelőadója, ahol az Egyesült Államok geopolitikai helyzetének változásairól, a nagyhatalom világra gyakorolt befolyásáról és az orosz–ukrán konfliktus hatásairól tartott előadást február elején.

Az Egyesült Államok világra gyakorolt befolyásának jó és rossz oldalát vizsgálta meg dr. Gladden Pappin, a Dallasi Egyetem docense sepsiszentgyörgyi előadásán. A meghívott előadó a Harvard Egyetemen szerzett oklevelet történelem, valamint kormányzati tudományok szakon. 2017-ben társalapítója volt, ma pedig helyettes szerkesztője az American Affairs lapnak, amely az Egyesült Államok első számú konzervatív politikai negyedéves folyóiratává vált.

Az előadás először is visszatekintett a 90-es években uralkodó szemléletre: a hidegháború után mindenki azt hitte, hogy az USA és az általa képviselt liberális világrend lesz örökre a domináns nagyhatalom a világon. Az Egyesült Államok 90-es évekbeli döntéseit nagyban befolyásolta, hogy előzőleg összeomlottak a totalitárius rendszerek, és a liberális demokrácia maradt fenn, ez a rendszer azonban sok szempontból szétesőben van – fejtette ki Gladden Pappin. Az előadó szerint az Ukrajnában zajló háború kezdete óta az Egyesült Államok helyileg erősödött, és nagyban befolyásolta Európát, de globálisan gyengült, hiszen Oroszország és Kína kapcsolatai erősödtek, ahogyan a BRICS-társulás is (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság).

A 90-es évekbeli liberális világrend elvárásai már nem realisztikusak – érvelt az előadó. Ez a liberális nézet feltételezi, hogy mindenki az amerikai nézetek és értékek szerint szeretne élni, és hogy az embereket fel kell szabadítani a nemzetük, hagyományaik, vallásuk, közösségeik, családi kötelékeik alól. További feltétel egy egységes globális gazdaság fenntartása, valamint a liberális demokrácia felállítása mindenhol (a felfogás hiányosságát bizonyítja többek között Irak és Afganisztán példája). Gladden Pappin szerint ezek az elvárások, feltételek mára mind szétestek, a világ nem reagált jól az erőltetett rendszerre, Washingtonban azonban nem engednek a nézeteikből. A szakember továbbá rávilágított, hogy eközben Brüsszel felfogása szerint az EU az emberi evolúció legfejlettebb formája, Amerikát erőszakosnak, irracionálisnak gondolja, önmagára pedig modellként tekint a világ számára. De a buborékok kipukkadtak, Oroszország Ukrajna elleni háborúja és a Nyugat erre adott válasza lezárta az elmúlt három évtized globalizációját. Már az EU és az Egyesült Államok sem hisz a globális gazdaságban – ez leginkább Oroszország elszigetelésén látszik.

A 90-es években a konszenzus az volt, hogy a világ integráltabbá válna, az amerikai kereskedelem és márkák elterjedése pedig segítene ebben. Most azonban, az Oroszországgal szembeni viselkedésével a Nyugat aláássa saját pénzügyi helyzetét, megkérdőjelezve a bizalom és a biztonság alapját, amelyre pozíciója eredetileg épült. Az emberek bíztak Amerikában, a nyugati bankokban, a dollárban, a szankciók bevezetésekor azonban valami megváltozott: bár Washington nehezen ismeri be, nincs akkora hatalma, a dollár dominanciája véget ért, a világ országai pedig a Nyugat mellett nyitnának Kína és egyéb rendszerek felé.

Gladden Pappin egyévnyi budapesti élet után másképp látja a hazáját. Szeretné, hogy továbbra is megőrizze hatalmi pozícióját, amennyiben ezt jóra használja. A közönség kérdésére elmondta: jó szövetségesként tekinteni Amerikára, és Európa erre hajlik, viszont az Egyesült Államoknak el kellene fogadnia, hogy nem alakíthat mindenkit a saját képmására.