A figyelemzavar egyre gyakoribb jelenség napjainkban, nemcsak gyermekek, hanem felnőttek körében is. Az állandó információáramlás, a digitális eszközök használata és a modern élet gyors üteme mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nehezen tudunk egy dologra összpontosítani. A fókuszálás nehézsége befolyásolhatja a munkát, a tanulást és a személyes kapcsolatokat is. Ezért különösen fontosak azok a gyakorlatok, amelyek segíthetnek a figyelem javításában, a koncentráció fenntartásában. Dr. Berszán István irodalom- és gyakorláskutató az irodalmi írást és olvasást intenzív figyelemgyakorlatokként ajánlja, melyeket teljesen újszerűen kísérleti Terepkönyv-táborokban kutat és tanít.

A Mathias Corvinus Collegium és a LiterArt Magyartanárok Egyesülete által szervezett előadás során megtudhatjuk, hogy milyen gyakorlatok és kísérletek révén merülhetünk el az irodalmi művek és a mindennapi kapcsolatteremtés kifinomult figyelemgesztusaiban. A fizikai húrelmélet alapjaira építve mutatja be a gyakorlati tájékozódás irodalmi és hétköznapi mozgástereit, melyek kutatását a kiegészítő ritmikai dimenziók bevezetésével gazdagította.

Dr. Berszán István habilitált egyetemi tanár a székelyföldi Baróton született 1966-ban, 2007 óta a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Irodalomtudományi Intézetét vezeti. Kutatási és oktatási területei az irodalomelmélet, összehasonlító irodalomtudomány, gyakorlásfizika, ökoritmológia. Elméleti kutatásait 2000 óta kísérleti Terepkönyv-táborokkal is kiegészíti, ahol a résztvevők úgy tanulnak sokféleképpen figyelni, hogy az irodalmi írás-olvasás gyakorlatába bevonják a természeti környezet történéseit, illetve ahol az irodalmi írás, olvasás is bevonódik a természeti környezet történéseibe.

Az előadást követően dr. Berszán Istvánnal Fehér Imola Méhes György-debütdíjas költő, német-angol szakos tanár beszélget.

REGISZTRÁCIÓ

További információkért kövesse Facebook-eseményeinket.