Médiaiskola

Oktatási megközelítésünk az újságírás területén a gyakorlat közben elsajátított tudás megszerzését helyezi fókuszba. Munkánk során figyelemmel kísérjük a globális média trendjeit, és arra törekszünk, hogy elismert nemzetközi újságírókat és szakértőket vonjunk be a hallgatókkal való munkába.

Az újságírás gyorsan változik: a hagyományos üzleti modellek ma már nem működnek, a közösségi média komoly kihívást jelent, az újságírás pedig elsősorban a véleménynyilvánítás színterévé vált, és gyakran politikai értelemben „aktivistaként” viselkedik. Az is előfordulhat, hogy a jövőben a független újságírás, abban az értelemben, ahogyan ma ismerjük, már nem fog létezni. A médiumoknak ki kell találniuk, hogyan tudnak saját termékükkel elegendő pénzt keresni a digitális környezetben anélkül, hogy mindeközben közpénzekre, NGO-k alapjaira, vagy éppen uniós támogatásokra kellene támaszkodniuk. Ugyanígy kihívást jelent az is, hogy ne valamilyen őket anyagilag fenntartó, ám médián kívüli vállalat alá tartozzanak. A túlélés kulcsa a hitelesség: a hiteles újságírók megcáfolhatatlan és meggyőző történetmesélése.

Jelenleg olyan hallgatókkal dolgozunk, akik nem feltétlenül szeretnének újságíróként elhelyezkedni, de fejleszteni szeretnék kommunikációs készségeiket. A képzés során feltárjuk az általános érdeklődésre számot tartó témák széles skáláját, és megtanuljuk, hogyan lehet ezeket lebilincselő történetekké alakítani – akár írásbeli, filmes vagy hanganyagban való megfogalmazásról van szó. Reméljük, hogy a jövőben olyan hallgatók számára is vonzóvá válunk, akik valóban a szakmában szeretnének dolgozni. Reményeink szerint kiváló szakembereket fogunk kinevelni, akiknek a célja az lesz, hogy a nyilvánosságot pontosan, ugyanakkor szórakoztató módon tájékoztassák.