„Umorul este puntea cea mai lină în dialogul dintre culturi” – aceasta a fost ideea centrală a evenimentului „Cine a râs primul: Umorul în dialogul româno-maghiar”, organizat pe 30 ianuarie 2025 la centrul Mathias Corvinus Collegium din Târgu Mureș.
„Miturile sunt mereu mai puternice decât realitățile zilnice”, spune scriitorul János Szántai, la începutul dezbaterii numite „Mitul clujeanului - Realitate sau proiecție?”, organizate pe data de 21 ianuarie la sediul Mathias Corvinus Collegium, care a avut ca scop explorarea identității locuitorilor și comunităților din Cluj, aflate constant la granița dintre mit și realitate.
Aspecte legate de patrimoniul cultural și construirea comunităților au fost discutate de experți invitați în cadrul celei mai recente ediții a seriei Transylvania Lectures, organizată de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în 16 ianuarie, la Cluj-Napoca. Dezbaterea s-a concentrat asupra bogatului patrimoniu cultural al Transilvaniei și asupra modului în care diversitatea etnică a regiunii a contribuit la formarea acestei moșteniri valoroase.
„Istoria de acum 35 ani a fost complicată și confuză, dar un lucru a fost clar în decembrie 1989 - ne-am câștigat libertatea!”, spune Ana Blandiana despre Revoluția care a dărâmat regimul ceaușist și a adus românilor libertatea.
A Mathias Corvinus Collegium Egyesület munkáját anyagi- és terméktámogatás mellett immateriális javakkal is segítheti.
A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány köszön minden támogatást! Az Önöktől kapott összeget tehetséges diákok támogatására, rendezvényekre, táborok költségeinek fedezésére fordítottuk. Szíves felajánlásaikat a jövőben is örömmel várjuk.