Felvételi kiírás

Felvételt hirdet a Mathias Corvinus Collegium Társadalom- és Történelemtudományi Iskolája

Várjuk mindazon, az első egyetemi évüket a 2023/2024-es tanév II. félévében befejező hallgatók jelentkezését, akik kolozsvári felsőoktatási intézményében nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek.

Jelentkezési határidő:
2024. április 30., kedd 23:59
 

A jelentkezés menete:

Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével lehet: ITT.

A jelentkezéshez az alábbi mellékleteket is kérjük feltölteni:

  • fényképes önéletrajz - amerikai típusú, illetve szöveges formátumú önéletrajzot várunk, amely kitér az eddigi gyakorlati munkára, önkéntes és egyéb közösségi szerepvállalásra, személyes érdeklődés irányaira.
  • motivációs levél - Javasoltan személyes hangú, levél formátumú írást várunk, amelyben Jelölt kitér szakmai hitvallására, hivatásbeli terveire, arra, hogy hol találkozott az MCC-vel, és szakmai fejlődésében hogyan látja az MCC szerepét, illetve ő maga milyen értékekkel járulna hozzá az itteni fejlődéshez. Személyes hangvétel és stílus javasolt, a közhelyek és általánosságok kerülendők.
  • félév végi index másolat
  • érettségi bizonyítvány másolat
  • egy megvalósítandó projektötlet - Olyan koncepcionális ötletet várunk, amelyet a hallgató felvétele esetén hallgatótársaival megvalósítana a következő tanév során. A projektötlet megfogalmazásához és kifejtéséhez kérjük, a jelentkezési felületen elérhető formát használja.

A felvételi jelentkezéshez szükséges továbbá egy 5 oldalas esszé az alábbi témák valamelyikéből:

  • Kit és miért tekint a leginkább magyarbarát Habsburg uralkodónak?
  • Milyen válságok és várhatóan milyen hatást gyakorolva alakítják korunk ifjúságát?
  • Milyen érvek szólnak amellett és az ellen, hogy az egyetemekre és a tehetséggondozó intézményekbe kizárólag a felvételiző érdemei, tehetsége alapján vegyenek fel jelentkezőket?
  • Előnyt vagy hátrányt jelent az RMDSZ számára a PSD és PNL pártok európai parlamenti választási szövetsége?
  • Milyen szempontok szólnak a Budai Várban a Szent György tér épületeinek rekonstruálása mellett? Elképzelhető lenne-e modern épületekkel új életre kelteni a területet?

A felvételi eljárás menete:

A felvételi folyamat írásbeli és szóbeli fordulóból áll. Az írásbeli részt online platformon bonyolítjuk le, a szóbeli részre pedig személyes jelenléttel kerül sor.

Az írásbeli fordulón és a beküldött anyagok alapján továbbjutott hallgatók kerülnek be a felvételi szóbeli fordulójára.

Online logika írásbeli forduló:
2024. május 14., kedd

Az eljárás írásbeli részeként egy logika- és szókincstesztet töltenek ki a jelentkezők. A logika teszt kitöltésére online, a szókincs teszt kitöltésére pedig személyesen, a szóbeli felvételit követően lesz lehetőség.

Szóbeli felvételi:
2024. május 21-24.

A szóbeli felvételire egy szakmai beszélgetés keretében kerül sor.

A felmerülő kérdéseket a felveteli@mcc.ro e-mail címre várjuk.