Felvételi kiírás

Felvételt hirdet a Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolája

Várjuk mindazon, az első egyetemi évüket a 2023/2024-es tanév II. félévében befejező hallgatók jelentkezését, akik kolozsvári felsőoktatási intézményében nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek.

Jelentkezési határidő:

2024. április 30., kedd 23:59

Célunk, hogy Iskolánk tagjai olyan tudást, képességeket szerezzenek közgazdasági területeken, amellyel hasznos és sikeres tagjai lehetnek közösségüknek. A felvételi célja, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akiknek a legtöbbet adhatjuk, akik a program révén leginkább felkészülhetnek arra, hogy a hazai gazdaság megerősítésén dolgozzanak majd.

Sokféle embert keresünk. Egyik oldalról leendő vállalkozókat, vezetőket, elemzőket, tudósokat. Másik részről olyanokat, akik különböző szerepekben lehetnek jó tagjai az MCC Közgazdasági Iskolájának, majd később a gazdaság valamelyik szervezetének, közösségének.

 

A jelentkezés menete:

Jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével lehet: ITT.

 

 

A jelentkezéshez az alábbi mellékleteket is kérjük feltölteni:

 • fényképes önéletrajz - amerikai típusú, illetve szöveges, kitérve az eddigi gyakorlati munkára, önkéntes és egyéb közösségi szerepvállalásra, személyes érdeklődés irányaira.
 • motivációs levél - Javasoltan személyes hangú, levél formátumú írást várunk, amelyben a Jelölt kitér szakmai hitvallására, hivatásbeli terveire, arra, hogy hol találkozott az MCC-vel, és szakmai fejlődésében hogyan látja az MCC szerepét, illetve ő maga milyen értékekkel járulna hozzá az itteni fejlődéshez. Személyes hangvétel és stílus kívánatos, a közhelyek és általánosságok kerülendők.
 • félév végi indexmásolat
 • érettségi bizonyítvány másolat
 • egy megvalósítandó projektötlet - Olyan koncepcionális ötletet várunk, amelyet a hallgató felvétele esetén hallgatótársaival megvalósítana a következő tanév során. A projektötlet megfogalmazásához és kifejtéséhez kérjük, a jelentkezési felületen elérhető űrlapot használja!

Szükséges továbbá egy 6-8 oldalas esszé az alábbi témák egyikéből:

 1. Lengyelország gazdaságtörténete a rendszerváltás után.
 2. Egy 0,7 millió euró induló tőkéjű vállalkozás üzleti terve, amely profitorientált működésével hozzájárul az erdélyi élet jobbá válásához.
 3. Annak bemutatása, hogyan alakítja át a digitális technológia az oktatást, hogyan fog működni 20 év múlva egy középiskola.

Valamint kérjük, hogy kérdésenként 6-8 sorban válaszoljon az alábbiakra:

 1. Mi az, ami nehézzé teszi egy mai fiatal életét?
 2. Kedvenc könyv, film, zene?
 3. Milyen stratégia alapján, milyen tényezőkre építve lehet siker a román gazdaság következő tíz éve?
 4. Ha tehetnéd, milyen részvénybe fektetnél be 25000 eurót? Miért?

A felvételi eljárás menete:

A felvételi folyamat írásbeli és szóbeli fordulóból áll. Az írásbeli részt online platformon bonyolítjuk le, a szóbeli részre pedig személyes jelenléttel kerül sor.

Az írásbeli fordulón és a beküldött anyagok alapján továbbjutott hallgatók kerülnek be a felvételi szóbeli fordulójára.

Online logika írásbeli forduló időpontja:

2024. május 14., kedd

Az eljárás írásbeli részeként egy logika- és szókincstesztet töltenek ki a jelentkezők. A logika teszt kitöltésére online, a szókincs teszt kitöltésére pedig személyesen, a szóbeli felvételit követően lesz lehetőség.

Szóbeli felvételi időpontja:

2024. május 21-24.

A szóbeli felvételin a jelentkezőnek röviden (5 perc) ismertetnie kell a beadott esszéjét, amelyet egy szakmai beszélgetés követ.

 

A felmerülő kérdéseket a felveteli@mcc.ro e-mail címre várjuk.